Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2022 15:20 - ТЕСТ ЗА СИСТЕМНО И МЕТА-СИСТЕМНО МИСЛЕНЕ
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 1667 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2022 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е упражнение за високоразвито мислене на ниво системи и мета-системи. Доста е трудно, така че изисква висока концентрация и търпение. Който иска да се пробва, може да ми прати отговора на navivonavi77@gmail.com :)

А който желае да си вдигне нивото, може да дойде на семинара ми по когнитивно развитие 
https://www.facebook.com/events/2170045836476728/?ref=newsfeed

ЗАДАЧА

Ето четири истории. След като ги прочетете, ще отговорите на въпроса кои са най-подобни и най-различни. Направете сравненията въз основа на взаимовръзките на елементите в историите.  Изразете взаимоотношенията на елементите по системен начин. Използвайте символи, за да ги представите. Например: Индиана > Орегон.
Обяснете кои са най-важните прилики и разлики между историите и обяснете как сте стигнали до това заключение. Можете да използвате повече от една концептуална рамка.

ИСТОРИЯ 1

На алтернативна Земя Ричард Рейгън е избран за президент на Съединените щати. В знак на благодарност към хората от родния му щат Калифорния, Рейгън ги убеждава да напуснат Калифорния и или да се скитат без щат, или да вземат комбинация от един, два или три от следните щата: Орегон, Вашингтон, и Индиана. Рейгън смята, че икономическата стойност на Орегон и Вашингтон е еднаква и че стойността на всеки от тях е по-малка от тази на Индиана. Законопроектът за границите, който той представя в Конгреса, изисква поставянето на бодлива тел и миниране на границите на щатите, което ще доведе до значителни разходи. Той не е приет и вместо това Конгресът решава, че средствата, поискани в този законопроект, трябва да отидат в избраните щати.

Вашингтон и Орегон имат общи граници и следователно съюз от тези два щата ще получи по-малка сума от средствата за укрепление. Следователно, дори и при стойността на техните комбинирани икономики, Рейгън смята, че двойката Орегон и Вашингтон е по-малко ценна от двойките Орегон и Индиана или Вашингтон и Индиана. Тъй като Индиана строи лодки, които могат да се използват по река Колумбия, Рейгън смята, че икономическите ползи от Вашингтон (откъдето минава реката) и Индиана са по-големи от тези на Орегон и Индиана. Рейгън смята, че три щата са за предпочитане от всяка комбинация от 0, 1 или 2 щата, а всеки 2 щата струват повече от 0 или 1 щат, НО не може да реши кое е по-добър избор, Индиана или двойката Орегон и Вашингтон. Рейгън също смята, че всеки щат струва повече от никакъв щат.

ИСТОРИЯ 2

Лошият Барт влиза в местното казино и разменя златния си часовник за чипове със следните цветове: сребърен, бронзов и златен. Барт обича да играе на машините с един чип. Той харесва чиповете в следния ред: златен повече от сребърен, сребърен повече от бронзов и златен повече от бронзов, и някакъв чип повече от нито един. Барт също обича да играе на едноръките машини, които използват комбинации от два чипа. Той харесва комбинациите от два чипа в следния ред: най-много обича златен и сребърен, на второ място златен и бронзов и трето сребърен и бронзов. С едно изключение, Барт обича да играе с два чипа повече отколкото с един или нито един; той не е сигурен дали харесва повече да играе със златен или със сребърен плюс бронзов. Барт най-много обича да играе с три чипа, има една машина, която той харесва повече от всяка друга: „пералнята“ и тя взима сребърен, бронзов и златен чип.

ИСТОРИЯ 3

В Мадрас, Индия, В. П. Ванктеш, човек с навици и променливи доходи, има любим ресторант. Въпреки че вкусовете му никога не се различават, храната, която може да си позволи, варира. От трите храни, които ресторантът сервира, той предпочита къри, бирани и алу парата, в този ред. Освен това, той харесва кърито повече от алу парата и някое ястие по-добре от никакво. Когато В. П. има повече пари, той купува две ястия, само че не се знае дали би избрал кърито пред бирани и алу парата. Той харесва комбинацията от къри и бирани повече от къри и алу парата, а също така харесва къри и алу парата повече от бирани и алу парата, а бирани и алу парата повече от къри и бирани. Въпреки че е умерен човек, ако може да си го позволи, той си взима и трите ястия.

ИСТОРИЯ 4

Един бижутер има три кутии, първата съдържа различни видове счупени златни колиета, втората – изкривени златни обеци, а третата - дефектни златни игли. Той пази старите бижута, защото от време на време използва златото. За да получи приблизителното количество злато, от което се нуждае, той претегля и след това разтопява комбинация от предмети. За да извърши претеглянето, той използва проста, но малко неточна везна. Състои се от метално лостче и две чинийки, висящи от всеки край на лостчето, на еднакво разстояние от опората в центъра. Лостчето е почти равно, когато чинийките са празни.

Бижутерът може да постави комбинации от 0 до 3 предмета в една чинийка, но никога повече от един от всеки вид в чинийка. Започвайки с празни чинийки, той забелязва, че когато постави комбинации, съдържащи поне един предмет в чинийка, тази чинийка потъва, което показва, че е по-тежка от празната. Използвайки същия метод, той открива, че всяка игла е по-тежка от всяка обеца. Колиетата винаги са по-тежки от иглите. Той е открил две правила, които показват колко минимум комбинации са му необходими, за да разбере как са подредени теглата на комбинациите от предметите. Първо, той забелязва, че ако предметите в дясната чинийка са по-тежки от предметите в лявата и към двете чинийки е добавен един тип предмет, който още не е в нито една от везните, десният тиган остава по-тежък от левия. Второ, ако претегли три комбинации от предмети, той открива, че следното винаги е вярно: Ако първата комбинация е по-тежка от втората, а втората по-тежка от третата, тогава първата е по-тежка от третата.

След като сте прочели историите и сте запознати с тях, отговорете на въпросите по-долу. Направете вашите сравнения въз основа на свойствата на подрежданията, намерени във всяка история, по най-добрия и най-пълния начин, който можете. Напишете всички сравнения, които можете, по систематичен начин. Използвайте символи, за да представите реда на нещата и обяснете какво означават символите. Индиана > Орегон. След това обяснете кои са най-важните прилики и разлики в историите и обяснете как сте стигнали до решението за относителната важност на тези прилики и разлики. 

Използвайте следния формуляр:

1.    
Which of the stories are the most similar?

1 and 2_

1 and 3_

1 and 4_

2 and 3_

2 and 4_

3 and 4_

1,2, and 3_

1,2, and 4_

1,3, and 4

2, 3 and 4_

1,2,3, and 4_

2. Кои от историите се различават най-много от тези, които посочихте като сходни, въпреки че може да имат много общи характеристики?

1_

2_

3_

4_

1 and 2_

1 and 3_

1 and 4_

2 and 3_

2 and 4_

3 and 4_

3. Обяснете защо историите, които сте посочили по-горе като подобни, са подобни.

 

4. Обяснете защо историите, които сте посочили като различни от тези, са различни.



Тагове:   психология,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2373858
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930