Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2007 00:18 - Орел, Рак и други болести
Автор: nav Категория: Технологии   
Прочетен: 12972 Коментари: 17 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тъжно е колко инертно живеят хората. Трябва съдбата да ги зашлеви, за да се озърнат, замислят и погледнат в перспектива. Но такъв е моделът на обществото ни. Образованието е фокусирано единствено върху интелектуалното знание (производството на послушни и умни работници), като емоционалното, духовното и физическото измерение на човека остават закърнели. Няма да влизам в етически анализ на темата. Просто се сетих колко се промени животът ми след като се разболях от рак. Затова ще разгледам физическия аспект на човешката многоизмерност.

В България има над 250 000 онкоболни. Като процент това е поразително. Въпреки всичко няма изградена здравна култура и аналогична политика в обществото. Хората отиват на лекар чак като ги заболи нещо, което е и причината да откриват много от смъртоносните болести в твърде напреднал стадий. А всичко нужно е един пълен преглед в годината. Не изглежда чак толкова непосилно. Но доскоро и аз бях сред инертното стадо. Затова ето резюме на дейностите, които навлязоха в живота ми след рака.

Винаги съм спортувал активно, но осъзнах, че спорта е само малка част от многообразието на полезни физически дейности. Добавих половин час йога на ден. Изпукването, разтягането и огъвкавяването освобождават от стрес и раздвижват енергията в тялото. Вече не мога без това.

Стандартната йога има още два чудесни аспекта – хигиенен и дихателен. Първият включва промиване на носа със солена вода три пъти дневно, нещо, което дойде като манна небесна на мен и моя синузит. Още в тази връзка - капане на зехтин в носа и масаж на синусите (и лицето като цяло). Може да се масажират и ушите, които са най-наситената с кръвоносни съдове част от тялото и са същевременно проекция на целия организъм (също като дланите и ходилата). Други хигиенни упражнения са промивка на ушите с топла вода (веднъж седмично) и на стомаха чрез пиене на гладно на два литра вода и предизвикано повръщане (това само за екстремисти като мен), клизма и добра грижа за устата (която както е известно е по-мръсна от гъза).

Дихателни упражнения има безброй, но са достатъчни три-четири, за постигане преобразяващ ефект. Правилното дишане е в основата на здравето и дълголетието, казват на изток. Факт е, че хората ползват към трийсет процента от дробовете си. Затова се препоръчва  дълбоко коремно дишане два пъти на ден. Чрез дишането може да регулирате активността на лявото (рационално-аналитично) и дясното (интуитивно-творческо) мозъчно полукълбо, може да оросявате мозъка и цялостно да подобрявате кръвообръщението, както също да се успокоявате и концентрирате.

Друга радикална промяна настъпи в начина ми на хранене. На първо място спрях подсладителите, оцветителите и консервантите, т.е. газирани, чипсове, вафли, кроасани, дъвки и про. Започнах да проверявам състава на всичко пакетирано, най-вече за наличието на така наречените емулгатори, отбелязвани с Е и номер към него. Много от тях са канцерогенни, особено при честа употреба. След като изчистих менделеевата таблица от менюто си, се насочих към разните му утвърдено здравословни неща като антиоксиданти, биовлавоноиди и имуностимулатори. В аптеките има широк спектър от доказано полезни хранителни добавки на билкова основа като Сибирски Женшен, Алое Вера, Герифорте, Мужик Корен, Цитросепт. Обикновено ползвам две паралелно като ги редувам с останалите. Чудесен навик ми стана да си цедя по лимон с топла вода сутрин на гладно, добре за перисталтиката и много витамин Це; както и да хапвам на закуска по две филии с мед (от познат производител) и няколко сурови ядки (орехи или бадеми). Също така гледам често да си правя сок от моркови, цвекло и целина.

Голям пробив беше откритието на зависимостта между кръвната група и храненето. Оказа се, че някои на пръв поглед полезни храни като портокалите и пилешкото са несъвместими с моята АБ кръвна група и ми действат почти като отрова. Прочетох една от утвърдените книги по темата - Правилният начин на лечение и хранене за вашата кръвна група от Питър Д’Адамо и Катрин Уитни. Излезе интересна и добре обоснована. Съобразяването на храненето с кръвната група не е сложно, просто някои продукти отпадат за сметка на други. Бързо направих превключването и се чувствам отлично.

Любопитен факт е, че българите са на трето място в класацията за най-дебели хора в света. Това се дължи на прекалената консумация на бял хляб, тлъсти меса, олио и комбинацията от тях. Съвременната технология за производство на хляб предполага премахване на пшеничния зародиш и люспата, всъщност най-полезните съставки. Бялото брашно е баластрата на житото, като е и висококалорично. Обществена тайна е, че повечето ръжени и типови хлебчета в бгейско са менте, т.е. са оцветени и с висок процент пшенично брашно. Една приятелка специалист ми каза, че мога да се доверя на ‘заводски типов’ хляб, бил истински.

Основен закон на разделното хранене е да не се смесват хляб с месо и месо с картови, което е нещо като национална традиция у нас. Аз така или иначе силно намалих и хляба, и месото, от което единствено ми стана по-добре.

Трябва да отбележа широко разпространената заблуда, че месото е вредно. Индианци и ескимоси само това консумират и са най-здравите хора на земята. Проблемът с месото идва от това, че се готви по неправилен начин (мисля над сто градуса) и така губи ценните си съставки (индиаците го сушат). Също така, единствената месоядна кръвна група е 0-вата, за останалите са полезни само някои по-редки видове месо (заешко, овнешко), като пилешкото и свинското са вредни почти за всички (аз минах на пуешко). Пушеното месо също е канцерогенно.

Друго гадже, което изоставих беше захарта (бялата смърт). Сега ако ползвам, то е кафява (нерафинирана). Рафинирането е химическа обработка (май беше с нефт), при която в захарта остават отпадни продукти. По същата причина замених олиото със зехтих (за съжаление твърде скъп в бг).

Толкоз от мен по въпроса. Мнението ми е съвсем непрофесионално и препоръчвам, ако се захващате с нещо от горните, да се посъветвате с професионалист. Ако някой има нужда от детайли по упражненията, да драсне. Текстът се надява да ви е бил полезен.



Тагове:   орел,   рак,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Браво!
18.03.2007 04:37
Споделяйте и занапред! Много по-достъпно и истинско, от това да отидеш на български лекар, който все е нервен, напрегнат и бърза да те отпрати!
цитирай
2. анонимен - невероятен
18.03.2007 12:20
човек си. пожелавам ти късмет и успех! прекланям се пред теб
цитирай
3. buboleche - Всичко , което си написал
18.03.2007 13:03
е от хубаво по-хубаво. Един единствен малък проблем виждам - че хубаво - ще се лиши човек от бялата захар и не знам си още какво , не е проблем вобще и всичко е въпрос на нагласа дали са ти необходими тия неща ..и какво ,един ден и да не хванеш рак , ще вземеш да претърпиш катастрофа. За това - яж ,пий и си носи новите дрехи ..без да прекаляваш с изцепките . Лишавай се от някои неща ,но не твърде много ,че прекаления светец и Богу не е драг. ;) :))))
Родена на 30 ноември:))
цитирай
4. rossi01 - :)
18.03.2007 14:27
Това, което прочетох, ми беше наистина полезно...май ще трябва да се откажа от големите количества захар, които поемам:(
цитирай
5. nav - Хех,
18.03.2007 14:57
аз не е да не си угаждам, даже си падам бохем, гастроном, а често и по корем. Ям, пия, нося си новите дрехи, но така, че да не ми се отразява зле на здравето. Идеята тук не е да живея с орлите или да избегна раци, катастрофи и други неблагозвучни строфи, а да се чувствам добре в тялото си, без значение на колко съм години.

Хв, досега никой не се беше прекланял пред мен, направо ми стана неудобно и цял ден клеча от солидарност.
цитирай
6. анонимен - Ne komentiram, zashtoto neznam ...
19.03.2007 11:07
Ne komentiram, zashtoto neznam kakvo da kaja i ako trugna, nai-veroiatno shte satvoria niakva glupost, po-goliama ot obiknoveno :)

Vsushnost to niama i nujda, znaesh...
Biliana
цитирай
7. buboleche - :))))
19.03.2007 11:23
А това е вече друго нещо. Човек като прочете поста ти ще остане с впечатлението ,че караш на пост и молитва....Пък аз не ги разбирам тия дето карат на такива неща. :))))) Сега ако трябва да кажа някакъв бисер ,ще звучи така: Аз си падам по дух бохем ,а по тяло йога. :)))))))
цитирай
8. nav - :)-
23.03.2007 18:40
Значи го докарвам на твой вкус.
цитирай
9. candysays - ***
22.05.2007 16:56
Важно е онова, което си написал... Дори много важно. Затова- проздравления за поста, nav. На ниво, както (почти ;) винаги...

П.С. Извини ме за въпроса, ако е неудобен, но не мога да не те попитам- какво стана с рака? Излекува ли се? Или още се бориш?...
(просто искам да зная...)
цитирай
10. nav - Че как
22.05.2007 21:51
Ракът на супа. Аз доволен и сит :)
Даже го насритах без химиотерапия (както настояваха чичодокторите). Всичко е в главата.
цитирай
11. candysays - :-)
23.05.2007 10:17
Е, много се радвам да "чуя" това :))) Наистина! Радвам се за теб, и това е едно страхотно доказателство, че имаш силен дух...
Вярно е, че всичко е в главата... Дано повече хора успеят да се справят като теб... без ужасната химиотерапия, от която приличаш на жив труп...

Бъди! :-*
цитирай
12. alison - Бъди
14.10.2007 16:20
Здрав!
Благодарна съм за съветите,много от тях вече знам...а воля трябва сам да си сътвориш,за да действуваш.
цитирай
13. vencislavomtatsat - Привет, Nav!
16.12.2007 09:53
С удоволствие прочетох и този пост :-))
Много се радвам, че си се справил с рака - виждам, че имаш една друга болест - тази на Орела :-)) - и тя със сигурност ще те носи винаги на крилете си - мога само от сърце да ти пожелая да летиш Свободно в БезкРайните Небеса на Духа и да Бъдеш Щастлив и Свободен!
Нека Силата и Любовта да Бъдат с Теб!
цитирай
14. nav - :)
16.12.2007 10:49
Орелът, тази птица Гаруда, и Змията, моят любим Змей и Дракон, са две неизлечими болести. Преследват ме навсякъде и ме кълват и хапят до озарено посиняване.
Благодаря, че си усетил, Венци.
Сърдечни поздрави и на теб.
цитирай
15. анонимен - Everything hapen for a reason
29.01.2011 00:43
Мислих си 4е само аз си промивам носа, пия вода и повръщам. Имало и други. Сега съм открила 8 невероятни упражнения Kundalini yoga for beginners + слънчевите дето се вика изпразват мозъка от всяка вредна мисъл. Ако те интересува кундалини отговори на поста ми. Пиши си maila. Бих си оставила моя тук, но всяка публичност ме плаши.
цитирай
16. nav - :)
29.01.2011 02:03
Здрасти, и двете съм ги пробвал преди години, но поради някаква житейска отнесеност и дисорганизация не ги превърнах в навик и ги забравих, пък бяха добри, така че пращай инфо на navivonavi@abv.bg

Мерси и поздрави,
бай ван
цитирай
17. nav - въх
05.06.2011 06:47
Слънчевите са много известни и сигурно ги има в нета. Аз за съжаление не съм попадал на някой, който да ме научи в детайли. Преди години май ги бях пробвал, но не се превърнаха в навик поради липса на кадърна информация и вдъхновител.

Поздрави и песни
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2355491
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031