Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2007 10:19 - Вегас и аз
Автор: nav Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5140 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2009 12:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Често учудено ме питат защо избрах точно Вегас за място на уединение (както навремето се удивляваха, че моя милост Фильо учи МИО). Та мисля да разтворя носната си кърпичка и да разкрия този свой секрет. Разбира се, става въпрос за магия, както хората обичат да наричат простичките закони за трансформация на битието. Така че да четат само магистрите, хъхъ.

Общо взето (оттук-оттам), човек има най-истински нещо, когато го няма*. Мечтата, копнежът, желанието, гладът са чудесни начини за концентрация на енергията (която е материя в най-чист вид). Те са брашното за сгъстяване на водата. В опитните ръце съединяват елементите в нужната пропорция, превръщат енергията  в тесто, от което правят най-вкусните банички – банички с вкус на подметка, на обич, на птица, на свят. Така някога Бог е помислил Човека и го е омесил от енергията на сгъстената си мисъл, от любовта си и желанието да пресъздава.

 

Вегас, където всеки предмет крещи на езика на кича, където хората са по-празни от черупките си – една съвършено двуизмерна повърхност, поникнала от собствената си грандомания, е моето дърво Бодхи, под което седя, заобиколен от многоликия Мая. Никой хималайски връх не може да ми даде такова пълно откъсване от холограмата на света, такова себеразпадане и себесглобяване. Тук съм в абсолютната Пустиня, която ме брули с много повече от природните си средства. Но аз, като тапата на Дао, след всеки удар изскачам по-високо над водата. С пирует и мажорно попръцкване.

Тук са тарикатите, на които да отвърна със смирение, консуматорите, които да не осъдя,  контетата, които да стопят гордостта ми. Тук е моят манастир, в който жените са само рисунки с червило – с нищо не изкушаващи плоскости. И понеже хората сме светещи създания, Вегас е съвършеният мрак, в който разгръщам сиянието си.

 

Седя на стола в магазина за играчки, кичът в този мол е възможно най-шумен. Около мен тече поток от наднормена плът, стиснала плика с покупки. Чуват се крясъците на екраните, зова на рекламите, тракането на казино машинките. Трудно ми е да си представя по-грозно и шумно място от това. Толкова е непоносимо, че нещо в мен се счупва и трансцендира сетивата, стапя категориите.

И ето ме, гледам в хората и нещата, в безбройните проявления на Съвършенството и се усмихвам на света, в който няма нищо грозно. Времето спира, мястото спира, аз спирам. Това е онзи миг отвъд мига, когато можем да сме всичко и навсякъде.

Бачето, с който бачкаме заедно, ме щрак Марийка на портрет в един такъв блажен ден.

imageimage


Другата причина да дойда във Вегас са няколко озарени души, които притежават дарбата да чувстват красотата на света и да я празнуват с нечовешка сила. Никой от тях не е успял да осъзнае докрай и да канализира тази сила в битието си, но когато се съберем в опасна близост, въздухът започва да вибрира и мирише на озон.

Много рядко се случва подобен синтез между хората, когато енергиите танцуват и се преплитат до сливане. Срещите ни приличат на заклинание, в което аз-ът изчезва и в реалността се образуват водовъртежи потенции.

Ето ни в парченце от предишните две години заедно. Оттогава много неща се промениха. Озарението напусна някои. Не се разгаря, когато сме заедно. Животът е жесток към тези, които го смятат за борба, а не за празник. 

Тук сме със Стамен, Бачето и бат Вầсо в поредното revelry. Опиянението е толкова изтощително, че на третия част вече пеем и танцуваме в седнало положение (на петия в легнало).Бачето щрака с пръсти зад апарата и чат пат по него. Ей го в любимото му амплоа – да прави мехури с шапка. 

 

 

image

 

Целият трик е в това, че Обичайната Логика** чете ‘прави мехури с шапка’ и си мисли, че мехурите са с шапка, което веднага се случва. И така, Бачето пука мехурите и им прибира шапките, а после ги продава под псевдоним (Гучи) в топ бутици. Това на главата му е една от придобивките, която слага, за да прави мехури с шапка.

Знае Бачето как да дои реалността.

 

Тук някои ще кажат, че са пробвали и не става, но това е защото не са спазили най-важното условие – докато правят мехури, да слушат Пятница. И то не как да е, а с най-върховен сърдечно-съдов и стомашно-чревен кеф. Кефът трябва да е толкова голям, че да забравят за Обичайната Логика. Само тогава всяка тяхна клетка ще може да повярва в мехурите с шапки (и то фешън, щот какви да е не вървят). А както е рекъл Хермес Трисмегист, Логиката случва мислите, само когато са на клетъчно ниво.

Аз лично подозирам, че е важен кефът, не групата. Или както казала веднъж Емили Дикинсън на едно куче:

 

За да направиш прерия са нужни

пчела и детелина.

Пчела и детелина,

и една мечта голяма.

Дори мечтата само стига,

ако пчели и детелини няма.

 

Аз на Емили много й вярвам, щото колко са хората, които могат да водят толкова интересен паралелен живот, че в този петдесет години да не правят нищо друго, освен да пишат възторжени стихове.

 

Та като говорим за боза**І, ето каква е поантата:

 

Онзи момент, когато мечтата, копнежът, желанието, гладът насищат енергията и тя се пръсва във формите на мисълта, е моментът, в който виждаш Лицето зад маската. За да случиш този момент, трябва само да попиташ ‘Кой е, който пита, който случва? Кой е?’

 

Ако не чуеш отговор свише, чуй това Бьоркче и не забравяй, че Бог говори с гласа на вятъра, птиците, че и на разни исландки.

 

 

* Това сигурно звучи мъгляво, но ако се замислим, в онзи момент, когато мисълта за нещо е проникнала цялото ни същество, го имаме (нещото) много повече, отколкото когато наистина го получим. Хората ценят само това, което нямат. Или както е казал Оскар Уайлд  - в живота има две трагедии . . .  Втората е да го получим.

 

** Обичайната Логика, като златната рибка, е най-обикновен чиновник.

 

** За боза говорихме не тук, а там, но в моменти на просветление се задейства теоремата на Бел и изпадаме в алокалност.


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - тази сутрин
28.12.2007 11:40
и аз си мислех за получаването.
и се зачудих дали не предпочитам най-съкровеното ми желание да не се сбъдне никога ....
най-малкото, ако се сбъдне, ще трябва да измислям следващо най-съкровено желание ... и тогава кое от двете ще е най и как ще я караме по-нататък? :)))
а и както казваш ти, най-силно имаме нещо май само, когато го нямаме ...
Поздрави!
цитирай
2. buratino - Нав, майна всичко е супер, но Бьорк ...
28.12.2007 18:13
Нав, майна всичко е супер, но Бьорк ми идва в повече!
цитирай
3. анонимен - И аз
28.12.2007 19:12
много съм се чудила, защо точно Вегас. Благодаря за обяснението, нямаше да се сетя :-)
цитирай
4. анонимен - Бйорк е отврат. ((
28.12.2007 22:57
Става ми лошо от нея. Като от онзи звук на стериопор в стъкло. Бляк. ((
цитирай
5. nav - О, анонимний юроде #4,
29.12.2007 05:00
що дириш ти в този блог, където Бьорк е нещото най-близко до нормалност?
И не знаеш ли, че глупака се познава по това, че не прави разлика между 'Това не ми харесва' и Това е тъпо/грозно'?
цитирай
6. nav - buratino
29.12.2007 07:14
Друже, обещавам като се върна в бгейско да мина пак през Пловдив и да ти подаря част от своя възторг по Bjork, пък и що не по Майлс Дейвис и Джон Колтрейн, които са още по-големи космонавти ))
цитирай
7. sueann - . . . изразяваш се по начин, който ти ...
29.12.2007 12:34
...изразяваш се по начин, който ти се ще да си запишеш на стената с красиви мисли (красиво= и мъдро имам предвид). Благодаря!
цитирай
8. анонимен - ...
29.12.2007 13:24
Поздравявам те с любимо хайку:

Жабата тържествено съзерцава планината
悠然として山を見る蛙かな()
Жабата в японската символика не е изобщо това, което е в еврпойеската, особено пък при Исса.
Благодаря много, ама наистина много за текста. Наистина много.
aozora
цитирай
9. анонимен - От горния анонимен @8
29.12.2007 13:31
Опитах се да ти го постна на японски, но не се получи. Съжалявам много за това.
цитирай
10. анонимен - За жабите
30.12.2007 12:50
Да, то си е класика. Интересно, че в оригинала никъде не пише "пльок", а е само "звук на вода". Нека всеки го чуе за себе си. Мен лично това пльок ме ангажира прекалено много. Има доста хайку с жаби, които са между другото символ на пролетта.
Поздрави!
Aozora
цитирай
11. dennis - :)))
30.12.2007 13:13
"Животът е жесток към тези, които го смятат за борба, а не за празник..."

Бьорк просто те допълва, човече...


цитирай
12. self - ot bai ti self
30.12.2007 13:58
http://vbox7.com/play:1aa56fa5
цитирай
13. rotazia - Поздравления, думи нямам, такива ...
30.12.2007 15:53
Поздравления , думи нямам , такива като тебе и трябват на жалката ни страна , възхитена съм , невероятен изказ,за другото няма смисъл от коментар !
цитирай
14. norass - :)
30.12.2007 16:56
В онова жабешко хайку по-горе е важна тишината :p

Нав, опрАви ми настроението. Мерси ти. :)
И щастлива нова година момче :)
цитирай
15. buratino - Нав, Майлс Дейвис го харесвам др...
30.12.2007 18:40
Нав, Майлс Дейвис го харесвам друже! А, Бьорк в определени моменти!:).Ще слушаме всичко, ти само ела!
цитирай
16. lava - 10 часа предварително за теб
01.01.2008 00:22
Новата година вече дойде при нас.Хайде, да ни е честита!
Да си жив и здрав и все така да светиш!
цитирай
17. анонимен - k.
12.01.2008 10:53
Не знам как ще прозвучи, ама:

Току-що ми присветна, пък и ме обля едно такова спокойствиееееее... Ето значи какво правил Навът во Вегас. Чудно, чудно, та чак чудодейно.

Ама странното е, че бих могъл да имам други очаквания...

Честита (е) Новата, Наве!
цитирай
18. nav - Ха, бай, каква изненада :))
12.01.2008 21:11
Честита да ти е новата, бъди здрав и все така продуктивен във всяко отношение.

Кажи за другите очаквания, да ги сверя с моите (други :)
цитирай
19. telescope - На мен пък ми харесва този вариант
24.08.2009 13:45
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
цитирай
20. nav - Подозирам,
24.08.2009 17:24
че човек харесва варианта, с който е свикнал, т.е. който е прочел пръв.

Поздрави и до следващия път ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 1946568
Постинги: 300
Коментари: 2979
Гласове: 7779
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031