Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2019 11:12 - Най-великият българин на света
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 1185 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мария Попова напуска България през 2003-та, за да учи в Пенсилванския университет в САЩ. Живее в Бруклин и е създателка на сайта BrainPickings.org с над един милион читатели месечно и няколкостотин хиляди последователи в Twitter, сред които влиятелни писатели и интелектуалци. Списание Fast Company я поставя сред 50-те най-творчески личности в бизнеса. В момента е цунами-инфлуенсър на културата в Америка. Защо?

Чета BrainPickings вече пет години, все така впечатлен. Шапка й свалям на тази жена, че и гащи. Гълта по половин дузина книги на седмица и ги синтезира във вдъхновяващи постове, където представя есенцията им с коментари и цитати. На това му викат book curating. Тя го наложи като нов модел на четене.

Мария има най-чистия и богат английски, който съм срещал. Изкуство е това. Все едно си в „Лувъра“ или „Метрополитън“.
Текстовете й са наситени с концентрирано знание. Извадил съм си над двеста страници с бележки и цитати. Всеки пост е пълен с препратки към други творби. Можеш да пътуваш в такъв хипертекст като в катакомбите на някаква свръхземна ноосфера, която съдържа цялата човешка мисъл. Като записите на Акаша, които хората с дислексия (и здрав разум) наричат заспите на Ташака.

Нейната комбинация от етика, естетика, философия, психология, наука и изкуство е божествената попара на знаещия човек, раят на четящия, евродизиакът на мислещия. Тук думата скучно не съществува, ако си жаден и търсещ. Отварям си я в кафенета, самолети, на село и на сън. Винаги я препоръчвам на моите ученици и им казвам, ако четеш редовно тук две-три години, няма да си същия човек. Дори снимката в паспорта ще си смениш.

Наскоро Мария издаде и две уникални книги. „A Velocity of Being – Letters to a young reader“ e илюстриран сборник с писма от известни творци на тема любовта към четенето. Вкусно на квадрат, умножено по безкрайност. „Figuring“ е петстотин страници разходка из живота на Кеплер, Маргарет Фулър, Емили Дикинсън, Емерсън, Рейчъл Карсън и дузина други метеорни хора, осветили битието с присъствието си. Книгата е монументален труд. Думата монументален ми прилича на онзи митически фалос от древността, когото хората са боготворили и ваяли в статуи. Такъв твърд и мощен творчески порив не оставя никого незадоволен.



Тагове:   книги,


Гласувай:
6



1. shtaparov - Трудно е да се каже кой е най-великия ...
25.12.2019 17:30
Трудно е да се каже кой е най-великия Българин- Зиези,Арей,Телец от Троянската война,Александър Велики или Атила-Авитохол.
цитирай
2. nav - shtaparov
26.12.2019 13:17
Хм, зависи как дефинираш българин и велик.
Заглавието търси провокацията, а не категоричност. Само глупаците мерят кой по-по-най. Мария Попова със сигурност е една от най-влиятелните български личности от последните сто години. В момента тя е сериозен инфлуенсър в триста милионна държава. Колибри ще я издата у нас напролет. Аз ще се погрижа лично хората да знаят коя е тя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2373542
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930