Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2022 11:25 - Купуването и продаването на гласове НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 1267 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 25.09.2022 11:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ДА видиме първо как е де факто? Т.е. от колкото там вече време, е обявено че купуването и продаването на гласове е престъпление, дали това явление е пресечено или продължава да си е все така масово? 
Защото ако един закон не работи, той не е закон. Защото е лош закон - за това не работи. А ако е лош закон, значи некадърни са преди всичко тия които са го написали. И те между другото, би трябвало да знаят, че ако нещо съществува на практика, впоследствеие би трябвало да се узакони и със закон. Или ако искат могат да продължат да бъдат смешни тия които управляват - те всъщност вече са даже жалки. 

И така, де факто, купуването и продаването на гласове не е престъпление. За саботирането на тоя смешен закон работи голяма част от народа, но главният импулс иде от тия които са го написали - защото за да има пари с които да се купува чак електората, тия които имат парите задължително са били на държавната хранилка до сега - и за това имат пари. 
Освен това, изобщо държавната има най-сериозен мотив да купува електората, с цел да повиши избирателната активност. В противен случай, ще стане още по-явно, че държавната власт е нелегитимна. 
Надолу по веригата, мотивирани чрез корупцията извираща от държавната власт (партиите които са натрупали пари да купуват изобите) са самите държавни служители в институциите -като почнеш примерно от шефовете на РПУ. Следват редовите полицаи, контролиращи процеса на терен. А най-отдолу са купувачите на гласове и тия които си продават гласчетата. 

Но да видим сега, тоя закон с каква идея е сътворен, защото казахме, че това е глупав закон? Какво се случва по същество? Аз имам своя глас и го продавам. Аз не продавам нещо което не е мое. Освен това по закон ми е дадено право аз да разполагам с гласа си, както намеря за добре - нали това е точно същината на правото на глас. И откъде на къде в такъв случай,някой на мене ще ми каже или ще ме санкционира за дето съм преценил срещу какво да си дам гласа! 

Това е валидно в още по-голяма степен, предвид факта, че тоя който агитира другите да гласуват за него, винаги подкупва тия които гласуват. Той обещава разни неща, които са и материални облаги. Избирателната кампания така или иначе е една търговия, при която търговецът предлага стоката си, а избирателят я купува, като плаща за нея с гласа си. Това е размяна, при която и двете страни дават стойност но и получават стойност. А при свободният пазар, да обявяваш за престъпление, че някой разполага със собствената си стойност като я разменя е абсурдно. Ако някой предлага нещо, което е обществено опасно, примерно оръжие или наркотици това е друг въпрос. Но от едната страна имаме пари а от другата страна имаме даването на единствения глас с който всеки гласоподавател разполага съвсем законно. 

Съвсем друг би бил въпросът, ако става въпрос за неща, които са чужди. И това е така и при т.нар. корупция - т.е. когато държавен служител на висок пост е получил пари от някой под масата. Не би трябвало да се санкционира и да се дебне самият акт на приемопредаването на парите под масата. Това не само че е трудно, но по същество не представлява престъпление. Престъплението е когато държавният служител извърши злоупотреба с власт. Защото на него са му дадени пари за да злоупотреби с обществените средства до които има достъп. Това са значителни обществени ресруси и като такива са видими без големи усилия. Това е престъплението и то трябва да се санкционира. 

А първата санкция трябва да дойде чрез уволнение на народния представител от неговия електорат. Иначе е абсурдно, злоупотребилият с власт да продължи да управлява, и да разчитаме че държавната власт ще накаже сама себе си, докато управлява. 

Всичко това означава, че имаме лош закон преди всичко. И тоя лош закон започва и свършва с лошата избирателна система. При лошата избирателна система са възможни споменатите по-горе феномени. При добра избирателна система, не е възможно тоя който е на власт да злоупотреби с властта си, защото първо ще бъде свален и то много лесно. А след това вече може да бъде и осъден. Като няма да има никакво значение, дали някой му е дал пари под масата или не е. 
Прочее такива които имат пари за купуване на държавната власт и електората няма как да има ако не съществува възможността за злоупотреба с власт. А тя произтича именно от невъзможността на електората да смени и да назначи народния си представител. 

Именно възможността за злоупотреба с власт, поради липсата на правилна избирателна система е главната причина за процеса на производството на капитала. И тука не става въпрос за това, че хората са различни и заработват различно. Да, те заработват различно, но разликата във възможностите и способностите им, не е чак толкова голяма. 

Кризата е системна, а това означава, че трябва да я търсим на най-видни и най-високостоящи места - избождащи очите. А всичко останало, което е очевиден абсурд и крещящо безобразие е следствие. Докато не бъде решен системният и много видим проблем, дефект в механизма, безобразията ще нарастват и така или иначе ще доведат до още по-големи беди. Които пък така или иначе ще доведат до необходимото и логично подобряване на системата - механизма на обществено взаимодействие. 










Гласувай:
1



1. putinoid - Заглавието няма смисъл, поправи ...
25.09.2022 11:31
Заглавието няма смисъл, поправи го.
цитирай
2. blog13 - Заглавието няма смисъл, поправи ...
25.09.2022 11:41
putinoid написа:
Заглавието няма смисъл, поправи го.


Благодаря - бях изпуснал едно Е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 619833
Постинги: 565
Коментари: 1662
Гласове: 823
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031