Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2022 16:31 - ИСТОРИЯ НА СВЕТА В ГЛАВА И ПОЛОВИНА (по Джулиан Барнс)
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 3004 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.10.2022 16:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Живели някога две принцеси, които се казвали Сидхарта и Гаутама. Едната била с кайма, а другата с кашкавал. Та отишли те веднъж на бал, но абсолютно не ги пуснали, защото дрес кодът бил циганска баница. Освен това, казали им, не били никакви принцеси, защото не били от бял хляб, а от черен. Обаче те нали били печени, си плюли на петите, от което се поразмекнали (ала циганска баница), напудрили се обилно с червен пипер и се наврели в бала, който се провеждал в една фурна. Обаче от повишената температура и двете се спекли, а на едната дори й се разтекъл кашкавалът. Въобще, придобили силно неприличен вид, поради което ги изхвърлили като вчерашни огризки. Обаче те, вместо да се впрегнат (че да не би да са с конско месо) си купили по един панталон, за да могат да си го преместят в другия крачол. Оттогава едната се кръстила Жорж, а другата Санд, и започнали да издават философски есета на тема обществените условности в основата на поведението.

Тази с кашкавал обаче с панталон изглеждала много плоска, не удържала идеалите си за еманципация и отишла да й сложат филъри кайма. Обаче хирургът се оказал прост месар и й набутал хрющяли, та на места изглеждала без всякаква пропорция.

Другата й рекла, Слушай Жоржетке, не ставаме нито за феминистки, нито за чалгата, така че дай да го ударим през просото. Купили си гащи, за да могат да ходят разгащени, а в просото открили философията на простотата и станали просещи монахини. Даже се прекръстили на Дио и Гена. Обаче каймата ги издавала и никой не щял да им дава пари, хеле пък с техния мазен вид.

Една вечер Гена тъкмо си прала гащите, когато я осенило прозрение.

- Объркахме се с това просо, рекла на другата, не трябва нито да просим, нито да се правим на просеко, демек на интелектуалки. Трябва да изберем средния път, където чрез простотийки да изразим дълбоката природа на живота. Намазали се обилно с пипер и станали пиперливи. Взели да ръсят ебавки, където сварят, но срещнали пълно неразбиране от типовия хляб и кифлите до степен, че затънали в дълбоко потресавище.

Все пак, понеже принцесата плънката си мени, но нрава - не, двете не се отчаяли, а от чая си направили комбуча, чиято марка, Гучи, станала световна. Принцесите се понесли на вълната на Славата, та решили да се върнат на същия онзи бал, дето ги изритали, в същата онази фурна, че да им натрият носа. Даже си взели пакет с натрий. Но фурната се оказала на циганката Славка, която ги изяла със страшно густо. Даже пръстите си облизала.




Тагове:   изкуство,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2365963
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930