Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2018 11:33 - Премерване на риска
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 8003 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 02.02.2019 06:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От малък обичам да ходя за гъби. Дядо ме научи. Манатарки, печурки, масловки. На тиган, на фурна, дори сурови. Обожавам вкуса им и често си го причинявам. Поради което всички ме мислят за луд. Ще се отровиш – викат – може ли да си толкова прост. Е, аз си ям гъби вече години, а те лапат мухи. То за всяко нещо си има цака. Гъбите се берат по миризмата. Ядивната мирише на харно, за разлика от отровния й двойник, който има химичен дъх. В истинската има червеи. В самозванеца – не. Освен това гъби се ядат само на обед, така че дори и да си боцнал ментето, ще се метнеш до болницата за промивка.

Всичко това го разказвам съвсем нарочно, за да хвърля светлина върху един важен пхилогически феномен. А именно поемането на рискове. Тенденцията е хората да имат полярно мнение по въпроса. Да се мятат безразборно в опасни ситуации или да се пазят от тях като дявол от тахан (грешката е вярна). Рискът, като много други неща е форма на изкуство, защото е нееднозначен. Използван рационално, е полезен, разбива заучените модели и дава нови гледни точки, а щом е несъзнателен и хаотичен, носи крах, тегоби и други мухлясали думи.

За да се изсмуче добре костния му мозък, трябва човек да си дава ясна представа за последствията и да е готов да ги приеме. Което рядко е така. Ето например Сандо полазва знойна кака в бара и я обладава като сатир без да надене бронежилетка. Няколко дни по-късно мамулът му заприличва на червена мухоморка на бели петна. Всичко това щеше да е чудесно, ако Сандо беше сюрреалист и целеше творба ала Жоан Миро в телесен вид. Уви, ситуацията не е такава и сега нашто момче се маже с антибиотик, кълнейки се.

Пацо пък вече десета година стои на неприятната си работа като счетоводител, защото го е страх да не остане на сухо, ако се пробва със собствен бизнес. Все си намира оправдания с текущи сметки и прочее, а непрекъснато се гърчи от стрес и угнетеност. Не е живот това и Пацо го знае, но продължава да се пържи на тигана на ежедневието. Интересното е, че дори когато му предложих да дойде да работи с мен в бизнеса, той пак не успя да се отскубне. Ама дали ще може да се справи, ще изкарва ли достатъчно пари. Сигурното нещастие беше по-примамливо от несигурната независимост. Точно в това се състои разликата между човека с развито риск мислене и този без. Първият може да прецени съзнателно вероятностите и да вземе решение да базата на трезв анализ. Вторият автоматично следва навици и предразсъдъци, като взима полярни решения, вариращи от безразсъдство до консервативност.

Затова, приятелю, познавай добре себе си, та като се видиш на улицата, да не се подминеш. Рискът е свещ с две остриета. Едното осветява, другото пари.



Тагове:   психология,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. borika3 - Не мога да се определя кой вид гъба съм
02.10.2018 22:23
Май съм като Пацо, имам идеи, дупе нямам.
Много отдавна не съм рискувала да бера гъби. Станала съм страхлива.
цитирай
2. crep - Като малко по-възрастна
03.10.2018 21:53
ще си позволя да те опровергая.
Като се надявам това да не те настрои лошо.
Има една зодия, която не знае какво означава думата "риск",
а дори и не иска да научава. Познавам такъв човек.
Ако Пацо е от тях, никога няма да рискува.
Колкото и сладичко да го съветваш.
На Стрелеца рискът му е брат-близнак.
Затова така находчиво-нагледно го презентира.

Има една сентенция -
"Всичко може, стига да може. Ако не може - когато може."
Ще перефразирам - Всичко може - стига да можеш.
Успех!
цитирай
3. nav - borika3
04.10.2018 14:46
Това, че го осъзнаваш, е половината от успеха. Напави нещо ново и смело.
цитирай
4. nav - crep
04.10.2018 14:48
Вярно, хората са доста разлини по природа. Но всеки може да се научи на това изкуство. По-лесно или по-трудно.
цитирай
5. zarenkow - Никой не избира
09.10.2018 23:10
изборът е илюзия на мисленето. Достатъчно е да знаеш , какво е избор и мислене. Изглежда тривиално, но не е. Пацо е имал достатъчно шокове , които не е избирал, както и достатъчно уязвима даденост свише. Та липсата му на риск е далече преди това предопределена. При Сандо е същото. Не може да съдим за хората по походката, докато не обуем галошите им и не се сдобием с мазолите им. Ще се наложи и времето да върнем, ако знаем какво е минало и бъдеще, защото сме неизменно в настоящето. Можем само да "разсъждаваме" доколкото ни е дадено.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358137
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031