Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2016 11:02 - Просветление за начинаещи (или йога за тюфлеци)
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 1818 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е най-забавният ми текст, според много читатели. Когато го публикувах, две издания от книгата бяха излапани за месец. Пускам го тук, защото имам специален повод. Какъв е, ще разбереш накрая.

Просветление за начинаещи

Вече двайсет години изучавам всякакви методики за себепознание и развитие, та затова сядам да пиша компендиум по трансформиране на реалността. Аз и прав мога, но малките неща (мазоли и пришки) са най-трудни за трансформиране.

 

Както знаят всички почитатели на клишетата, Истинската Промяна започва в нас самите. Тя сублимира проблемите, трансцендира каузалността, обезсилва обстоятелствата. Затова не мрънкай колко ни е скапана държавата (знам, че не мрънкаш, ама се престори малко, та да вържем текста), а проследи тези няколко основни стъпки в магическото превръщане. 

 

И така, първа и най-важна стъпка е да си оправиш пърхута. Щото виждал ли е някой просветлен с пърхут. Добрият външен вид не прави човека, качественият човек създава добрата външност. Както пише по разни смарагдови плочи и други алхимически павета, външното е проекция на вътрешното. И като такова е задължителна предпоставка за духовнo израстване.

Добрее, вече си чист и спретнат, отървал си се от наркоманите в рейса, които все се опитват да шмъркат от ревера ти. Сега можеш да преминеш към усвояването на базовите умения да потъваш вдън земя, да си гълташ езика, и да цепиш косъма на две. Научиш ли се да ги правиш когато поискаш, ще можеш да не ги правиш изобщо. Това само по себе си е голяма победа.

 

Продължи с развиване на способностите да летиш в облаците, да строиш въздушни кули, да повдигаш планини и да покоряваш върха на щастието. Вероятно правиш тези неща така или иначе, но Силата идва, когато ги превърнеш в съзнателен процес. Повечето хора живеят механично. Промениш ли това за себе си, си няколко чифта гърди напред. Добро упражнение е да отделяш по десетина минути дневно в съзнателно дишане. При повече амбиция можеш да се гмурнеш и в Прана Йога. Също често се разхождай без посока, просто наблюдавайки. Тук съветите на Хенри Дейвид Торо са безценни.

Съзнателното живеене ще те накара да забележиш основните житейски принципи. То води до вникване в Света и демистифициране на Невъзможното, което пък е основен елемент в алгoритъма на магията.

Невъзможното е съвършеното предизвикателство. То провокира появата на Вяра, защото само с изключителна Вяра можеш да го превърнеш във Възможно. Мда, Вярата е следващата най-важна стъпка. Стъпка по стъпка към крайната цел – Лекотата, която случва всичко.


Тук мисля вече тотално те обърках, което по всички Дзен стандарти е най-прекият път към просветление. Все пак, за да не ти е чак толкова лесно, ще обясня някои подробности.

Самовнушението – другото име на Вярата, е един от най-древните инструменти за случване. То се базира на постоянно насочване на вниманието в избраната посока, фокусиране, визуализация. Или както казва любимият ми сифилистик ‘когато дълго се взираш в Бездната и Бездната започва да се взира в теб’. Предимството на сифилиса е, че откъсвайки те от възможността за нормален (полов) живот, оставя доста време за взиране.

Един стар, но не и сенилен труд на Исихастите описва придобиването на постоянна Вяра като процес, в който началният скепсис минава през етап на механично повтаряне на избрани мантри. Мислите и думите имат космическа сила, пише там, и ни въздействат, дори когато още не вярваме в тях с цялото си същество. Така тази практика на повторението ескалира в задвижване на вътрешните енергии (не ги бъркайте с признаците на гастрит), които достигат критично натрупване и се просмукват в мисленето, в клетките ни. Заченат ли мислите Вяра (за агностиците нека да е увереност), енергията прелива в действията и започва да случва нещата. Както се казва – при обикновения човек битието определя съзнанието, при магическия – съзнанието определя битието. Ето как го формулира Гуру Пуджа:

‘Постепенно ще установите, че медитацията ви става много дълбока. Ще станете много, много дълбоки. И вашите сили ще почнат да се проявяват. Могат да бъдат решени всякакви проблеми. Каквото и да искате да направите, то ще бъде възможно за вас.’

 

Важно условие за постигане на нужното фокусиране е ежедневно почистване на ушите и кожичките на ноктите, наред с отърсване от статичните културни напластявания, предразсъдъците и условностите. При някои хора те дотолкова са пропили съзнанието (кожичките), че се налага повторно запечатване (импринтинг) чрез методите на психеделичната/холотропната терапия, невро-лингвистичното програмиране, или обикновено тиксо.

 

Но да не усложняваме нещата прекалено. Моят опит сочи, че промяната може да се постигне и с няколко напълно достъпни похвата. Например като прекарваш по час-два дневно насаме със себе си (далеч от улицата, телевизора, празните приказки). Това е времето, в което истински общуваш със себе си, задаваш си екзистенциални въпроси, а понякога дори си отговаряш. На Изток наричат някои форми на това общуване медитация и освен че от (книгите за) нея могат да се изкарат много пари, тя служи за постигане на пълно вътрешно фокусиране (онова фокусиране).

 

Също така помага да водиш динамичен начин на живот. По-лесно е, отколкото звучи. Просто взимаш динамичния начин на живот (от родител или приятел, в краен случай от магазина) и го водиш на театър, кино (препоръчвам Одеон), на интересни места и интересни хора. Може и по жени да го водиш. Понякога има невероятен ефект, но рискуваш да бъдеш нарочен за курвар от масата и стола. Все пак, ако мога да перефразирам Маркес – всичко, което води до градивна промяна е ценно, без значение от формата. Защото промяната (пише в учебника по биология) е основа на еволюцията. А както става ясно в настоящия нетежък труд, основна способност на магическия човек е да променя събитията в желаната посока.

В тази връзка изключително полезно е отърсването от рутината и навиците – от несъзнателното пушене до втръсналата работа. Ако ти е трудно, заобиколи се със стимулираща среда от будни, активни и мислещи хора, които да ти дават нужното побутване.

Бъди любопитен, въпросите са по-важни от отговорите. За разлика от обитателите на средновековието (което свърши преди стотина години), съвременният човек се ползва с две чудесни привилегии – достъп до информация – книги, филми, мрежа и т.н., и достатъчно свободно време (не копа по цял цен като прадядо си) да поразсъждава над принципите на Вселената, както са го правели перипатетиците на Аристотел.

Последното нужно е търпението на бяла мечка, дебнеща до дупката на тюлена (това може и без да си мечка, пробвал съм). Ако нямаш мярка в постоянството, може дори да придобиеш способности като левитация, телекинеза и телепатия, което ще ти позволи да пестиш от бензин, да си пиеш кафето без ръце и да знаеш какво искат жените. За не толкова напредналите, наблягащи само на йогата, остава утехата от способността да се самозадоволяват орално.

Много нещо написах, стана цял панегирик на човешката всевъзможност. Та нека синтезирам, апофтегмирам, хипостазирам или казано на български – да обобщя конкретно.

За постигане на пълна Лекота не е необходимо да ти се случи сатори, катарзис или друга чуждица. Не е необходимо дори да си се запознал с дебели и потни езотерични трактати. Всичко нужно е една най-обикновена Клизма. Без майтап, щом разсъжденията и медитацията не помагат, прибягвам до Нея.

За пълноценна Клизма е нужен асистент режисьор*, който да режисира пъхането на маркуч в задника и наливането на литър топла вода в дебелото черво, докато стане по-дебело. Можеш да ангажираш и оператор, ако желаеш да увековечиш момента. Следва петминутно джуркане с цел обиране на токсините и наличното гюбре. За предотвратяване на теч не е нужна тапа, а нормално функциониращ сфинктер. Ритуалът приключва със салют в чест на Лекотата.

Към клизмата няма пристрастяване, така че може да се прилага ежедневно. Няма и ограничения като нужда от партньор или скъпи медикаменти. Резултатите са гарантирани. Постигнатата Лекота е автентична и няма страничните ефекти от четенето на дълбокомислени текстове и менталните напъни 
 ۜ.
На всички начинаещи, успех.

* Е, човек може да се оправи и сам; в аптеките продават комплект за първа (клизма) помощ.

 ۜ Страничните ефекти могат или не могат да бъдат всякакви, като най-често се свеждат до опасни изменения на мозъчната кора, или обикновени хемороиди (от напъните).

Та поствам този разказ тук, защото започвам кампания за популяризиране на YellowGiant йога постелки в България. Тя се нарича "Йога върху изкуство" и можеш да прочетеш за нея в следващия постинг. 



Тагове:   йога,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemela - Допадна ми ироничния начин, по к...
18.04.2016 13:07
Допадна ми ироничния начин, по който са представени комерсиалните аспекти на духовните практики. Благодаря за здравословната доза смях!
Поздрави!
цитирай
2. nav - моля :)
20.04.2016 19:38
Радва ме, когато текстовете ми зарадват някого.

Виж йога постелките от следващия постинг и сподели как ти се струват.

Поздрави,
Нав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358010
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031