Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2015 11:37 - Бърз поглед в колективния ни задник
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 6667 Коментари: 10 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гледам "Солта на земята", документалния филм на Вим Вендерс, и ме разтриса осъзнаването колко силно някои хора ги е грижа за човечеството. В сравнение с тях останалите изглеждат като пърхут или пичи въшки. Удивителен е този диапазон на човешки потенциал и е лесно понякога да възвеличаваме едни и да осъждаме други. Но ако сменим очилата и забравим за момент презумпцията, че всеки е отделно същество, ако видим човечеството като единен организъм, то възниква въпросът, можем ли да разделим доброто от злото, красивото от грозното, без да развалим симетричната ин-ян красота на този божествен пейзаж? Може ли някой да израсне до висините на етичността и хуманизма без да ги има контрапунктите на примитивност и себичност? Не е ли всъщност това картината на едно гигантско стълбище, наречено еволюция, където някои са на първото стъпало, други - по-горе, но всички се движат в една посока.

В този смисъл винаги съм бил толерантен към околните ми, въпреки факта, че масово вегетират бе поглед към утре, към другите, към света. Не ги осъждам, не им давам акъл. Всеки има право да избира как да живее. Обаче през последните години говорих с редица учени и всички бяха единодушни, че човечеството върви по траектория на самоунищожение. Още по-лошо, вече сме близо до точката на безвъзвратност (the point of no return). Ако нищо не се промени рязко, ще ни се набие такъв кол в гъза, че ще трябва операция на сливиците, за да се извади.

В този контекст, да живееш само за себе си е като да си тъпчеш джобовете с кинти на потъващ кораб. Дори стереотипните ценности да създадеш семейство и да градиш кариера вече са неадекватни. За да отървем кораба, трябва да се натрупа критична маса от осъзнати и активни хора, които да правят ежедневни усилия в правилната посока (което не пречи да имат семейство и кариера).

Някой ще рече, какво зависи от мен в контекста на голямата картина? Оказва се, обаче,  че има прости ежедневни неща, които, ако достатъчно от нас превърнат в навик, могат да извадят мача (на футболен жаргон). Ето списък с някои от моите фаворити:

1.     Потребителският ни избор е най-силното оръжие за индивидуален принос. Купувай стоки от "зелени" компании, чиито производствен процес е природосъобразен (ниски емисии, алтернативни енергийни източници, минимална обработка на продуктите). Напоследък има все повече фирми, които използват рециклирани и разградими материали, не експлоатират евтина работна ръка от третия свят, и заделят част от печалбата си за благотворителност. Подобна информация може да се намери при запитване. Например, Newman"s Own, създадена от Пол Нюман преди повече от трийсет години, има линия за натурални продукти (вина, дресинги и тн.) и дарява 100% от печалбата за благотворителност (вече над 430 милиона долара).

Инвестирай в компании, ориентирани към иновации. Новите технологии са нужната ни дуспа в последната минута.Купувай от локални производители. Стоките, които се внасят от далечни страни замърсяват средата чрез транспортните емисии. Бъди мисионер, а не емисионер (е, позволяват се и други пози).

Подкрепяй активистки движения като
Avaaz като участваш в подписките им, разгласяваш кампаниите им и даряваш по някой лев чат пат. Avaaz се бори за защита на човешките права, за съхраняването на околната среда, за забрана на пестицидите и други благородни каузи. Ако не си благородник по рождение, можеш да станеш такъв чрез постъпките си. Създавай или подкрепяй социалното предприемачество (Social Interpreneurship). Да си в тази сфера днес е куул и хип. Научи повече тук.

Рециклирай, пести вода и ток, когато е възможно (а ако си супермен, и когато не е). Навремето винаги ми идваше да ритна съквартиранта ми, който оставяше водата да шурти, докато мие чинии или използваше по пет салфетки в обществената тоалетна вместо една. И си го ритах (съвсем буквално). Виж това.

Дарявай стари дрехи, вещи, кръв, сперма или каквото ти е по силите. Напоследък стана модерно да се създават Time Banks, където даряваш време (в каквото си добър) и получаваш време (в каквото не си). 

Не използвай пластмаси и други трудноразградими продукти. Например, имай си платнена чанта (соц стайл) за редовна употреба в бакалията, вместо пликчета (пликчета се позволяват само на дупетата на девойките). Наливай си вода в стъклена бутилка, вместо в пластмасова (освен ако не е от специална пластмаса за многократна употреба).
Ползвай стоки от естествени материали, когато е възможно. Наскоро жена ми си купи йога постелка от разградима TPE материя, вместо от стандартната PVC изкуствения. Ролът ни против изпотяване е без алуминий, а пастата ни за зъби без флуор. В кухнята имаме битова органика, а не битова химия. Битовият алкохолизъм също не се препоръчва, въпреки че се смята за нормален по нашите земи.

Образовай се на тема природна среда, възобновяеми ресурси, социални инициативи. В нета има безброй клипове, ТЕД презентации и документаки на подобни теми. Например филма Thrive в ютубата.

Ходи пеша или карай колело, когато е възможно, вместо да шофираш. Иначе казано, карай си кефа, вместо да си късаш нервите в задръстванията.

Поставяй си житейски цели, които надрастват личната изгода и удобство. Търси кариера (или хоби) в браншове с образователен или социален елемент. Живей така, че накрая на живота си да си оставил повече, отколкото си взел. В скорошно проучване, пловдивчани били запитани дали знаят имената на видни филантропи. Били споменати имената на майка Тиреза, майка Тистара и няколко роднини на запитващия (което потвърждава, че сред българите има изтъкнати човеколюбци).

Знам, всичко това звучи нравоучително и патетично, но пък вече имаме такъв целокупен кол в колективния гъз, че нямаме време да подбираме марката вазелин. Съзнавайки каква е ситуацията, въобще не е задължително да променяш нещо в поведението си. Но пък ако колът се дозабие в рамките на твоя живот (демек в личния ти задник), ще е крайно патетично да кажеш "Ох".



Тагове:   съзнателност,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deleted-4udovi6teto - Благодаря Ви за този постинг!
13.10.2015 12:53
Страхотен филм, гениален фотограф - Себастиао Салгадо.
Най-великият!
Поздравления за текста!
Чу
цитирай
2. dressy - Абсолютно подкрепям !
13.10.2015 15:19
И ако всяка една самотно чувстваща се домакиня засади някакви шарени петунии на панелния си балкон ,то ще ни стане светът по-поносим:)


Поздрави ,нав:)
цитирай
3. sestra - Съзнателност - то е действие
13.10.2015 18:21
с малки стъпки и упорство да не се отказваш. Затова имам в нещата си платнена чанта, стъклено шише и за около година спрях месото. Засега - по-нататък и промишлените млечни продукти. Целта е ограничаване и спиране на промишленото животновъдство като най-големият замърсител и причинител на глад на планетата. Спрях го много лесно - като гледах и ревях безутешно на заснетите убиийства, за които плащаме. То си е за рев де.
цитирай
4. nav - 4udovi6teto
13.10.2015 21:47
Мдаа, Салгадо е страхотен, вдъхновяващ човек. Те такива търсим :)

Радвам се, че текстът ти е харесал.

Поздрави :)
цитирай
5. nav - dressy
13.10.2015 21:55
Хехе, петунии и мушката са му майката. Повече цвят и настроение :)
цитирай
6. nav - sestra
13.10.2015 21:57
Абсолючно, трябва да се намери алтернатива на промишленото животновъдство в сегашния му вид. То пак ще е промишлено, но поне да е по-екологично и хуманно.

:)
цитирай
7. blackpredator - и да допълня Уондър
13.10.2015 23:06
пеш да си, спрял да си,
да крещиш на глухия, все тая...
според мен, с мотоциклета,
просто го прегази, за да те чуе
;))
цитирай
8. martiniki - ... и аз с вас
14.10.2015 10:10
имам надежди в тази посока като гледам децата си, не че за мен е късно, но аз се старая да живея така, природосъобразно, с времето се получава все по-лесно...а при децата сякаш си дойде естествено - не че не са подвластни на модите и суетата, но вървят и спазват режими и се пазят от вредни храни и четат етикетите
цитирай
9. sunflower - Аз пък живея в града, но през свободното си време ходя на село
14.10.2015 20:08
там копая и плевя градинката и тази година съм хапвала истински био краставици, био домати, био червен лук и био картофи .... и още био неща, ама да не си ги казвам всичките.
Но що се отнася до "зелените" организации и инициативи съм доста скептична, по-скоро съм за индустриализацията, защото ако няма промишленост, няма работа и няма пари изкарани с пот на чело, от където няма да има пари и за био храни и бладотворителност.
цитирай
10. sestra - Да... Илюзия е, че има хуманни убийства :)
17.10.2015 23:15
nav написа:
Абсолючно, трябва да се намери алтернатива на промишленото животновъдство в сегашния му вид. То пак ще е промишлено, но поне да е по-екологично и хуманно.

:)


Ако мога да съм съпричастна с тази твоя мисъл е с това, че беше и моя известно време. Ама не и се получи да оцелее ;)) Промишлеността за доходи също е илюзия и тя се разбива с икономически подход естествено. При воля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358172
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031