Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2015 10:32 - Скарата
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 10718 Коментари: 17 Гласове:
8

Последна промяна: 29.01.2016 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Най-добрите серийни вагабонти знаят как да смесват физическото и менталното."

За цял живот съм срещал само няколко души, които са били умни, амбициозни, организирани и продуктивни, и същевременно забавни, спонтанни, сексуални и игриви. Скарата е един от тях. Така му викат, защото е печен. Знае кое как е в живота, че даже и защо, което Е голям праз. Освен това Скарата може да сготви всяка ситуация (дори наглед безнадеждните) до апетитност или поне до преглъщане. Звучи невероятно, но не и като прекараш няколко часа с него в затвора. Той е доцент по психология в унито на Рино и същевременно работи със закоравели престъпници. Хваща ги на излизане и се грижи да не се върнат там отново. При това успява. Още по-невероятно. Но как всъщност е възможно това.

Скарата е огромен мъжага на около четиресет с бръсната глава и татуировки по мишците. По риза (без татуировките) прилича на богатир от руските приказки, без риза (с татуировките) - на бияч. Излъчва коравост, която създава у бандюгите респект и същевременно мекота, която се напасва към теб и те кара да го харесваш.

Срещнах го на лекция във Вегас, където представяше новата си книга. Всички го гледаха като хипнотизирани, местещи поглед от огромните му мускули, към пламналия поглед, с който си акомпанираше, докато ерудирано излагаше своята "Теория на приемането". Започна в стилен костюм и академичен тон, но постепенно премина към забавни истории и поучителни притчи, като си съблече сакото и нави ръкавите на ризата си. Пред мен сякаш беше някакъв фокусник, който успяваше да се преобразява непрестанно и да променя честотата на излъчването си.

На предния ред три чаровни студентки го изпиваха с поглед. Няколко възрастни преподаватели кимаха одобрително на точните аналогии и аргументи. Скарата продължи лекцията в кресчендо и я доведе до семантично-реторична кулминация, емоционален климакс и мисля дори до няколко оргазма сред публиката. Станах и си купих книгата му.

В нея Скарата те помита със сплав от западен академизъм, източен мистицизъм и чувство за хумор (ала Чжуан Дзъ), от които ти се глътват понятията (за нормалност, де). Докато четеш трактат за презумпциите като детерминанта на поведението, си представяш как същевременно целува страстно жена си и танцува гол на Ману Чао. Усещането е трансперсонално, сякаш е няколко души едновременно. Изведнъж всички онези хора, които са само умни или само красиви/забавни ти се струват неописуемо скучни. Могло значи, мааму стара, човек да има множество измерения, да е сериозен и да се весели, да танцува, докато постига и въобще да обединява всички подобни наглед противоположности в грациозен синтез.

Който дотук не е придобил респект към Скарата, ето нещо вече съвсем безобразно. Скарата хваща закоравели престъпници и ги трансформира от татарско кюфте в крем супа от аспержи. Подходът му е радикален като невро препрограмиране и протичък като народна мъдрост.

Та значи Скарата първо прилага своята теория на приемането като изцяло се идентифицира с другия. Говори на неговия език, импонира му с татусите си, бие го на канадска, въобще, кара го да се почувства у дома си (или поне у баба си). После го вкарва в някаква ситуация, където тотално му скъсва менталната лента. То нали всеки човек си живее във филм, на който дотолкова е повярвал, че дори не му хрумва, че има и други сценарии. Например повечето престъпници са твърдо убедени, че никой не ги обича и че не стават за друго.

Скарата хвана един такъв, Тони Кокала, обръсна го, облече го стилно и го заведе на детска градина. Представи го като известен филмов каскадьор и го остави два часа да си играе с децата, да им показва бицепси, белези, татуировки и хватки. Малките дотолкова се възторгнаха по него, че не искаха да го пуснат. После бандюгата не можеше да си вкара усмивката в чекмеджето цял ден.

След това го зачисли да се грижи за едно депресирано хлапе (осми клас), което беше хронично тормозено от по-големите в училище. Тони го научи да се бие, вкара го в няколко "няма мърдане" ситуации, а накрая заедно ръсеха побойниците от парите им. Момчето така светна, че просълзено прегърна Тони на раздяла и му каза, че е най-ценният човек в живота му.

Всичко това беше толкова различно от представата на Тони за себе си, че той получи когнитивен дисонанс. Веднъж почувствал трансформиращата сила да помагаш на другите, иманентната наслада и удовлетворение да се свържеш безкористно с някого, в него поникна нова персона.

Сега Кокала има собствена школа за скаути, където обучава децата на работа в екип сред природни условия. Рециклира, гласува и праща част от доходите си на организация за образоване на екс конс.

Но да се върнем към Скарата. Имах възможност да си поговоря с него след лекцията. Малко ми беше спечено да го наближа, щото аз с моите деветдесет кила мускули  изглеждам като манекен на Освиенцим до него, но пък се оказа сърдечен и мил като тьотя. Попитах го какъв е неговият съвет към онзи, който иска да расте и да се развива. Погледна ме и рече, "Този въпрос е менте, защото всеки отговор вкарва в калъп. Но пък щом си го задаваш, значи вече никнеш. Няма значение дали ебеш, танцуваш, четеш, или медитираш, стига да го правиш търсейки. Даже колкото повече начините..."

 

Тук Скарата ми смигна и изчезна, оставяйки ме да довърша мисълта сам (най-добрият начин за развитие). Във въздуха за момент остана само усмивката му, от което разбрах, че е Чеширски котарак.


Първоизточник на Скарата е Др. Крисчън Конте, въпреки че в него са събрани няколко истински личности. Ето блогът му и една от любимите ми истории, която е в основата на този разказ.

http://www.drchristianconte.com/the-truth-is-ever-present/

   
  •  




Тагове:   психология,


Гласувай:
10



1. apostapostoloff - Ако беше толкова печен,
02.10.2015 20:42
щеше да е в Гърция, Испания или Португалия и да изкарва 10 000 евро на месец. Защото толкова плащат на българите в тези страни. Блазе им!
цитирай
2. sestra - Почувствах се у баба си :)
02.10.2015 20:46
To meet people where they are... Колко е важно някой един ден да ти каже точните думи по точния начин и без усукване.
цитирай
3. blackpredator - Ти си като бяла лястовица в блога
02.10.2015 21:29
Дано много болни тука да те видят!
цитирай
4. nav - apostapostoloff
02.10.2015 23:19
Мдаа, голям будала. Ако знаеше какъв келепир е в Гърция, Португалия и Испания. А българите наистина са със специален статут там и въпреки бедстващиата икономика, им се плаща повече от на министър. Ние си имаме специални дарби за намиране на далавера, които са възвеличани от народа в следния вид.

Двама приятели си говорят и единия се хвали:
- Да знаеш само колко ми върви напоследък. С брат ми отворихме бардак и изкарваме луди пари, над 10 000 евро на месец.
- Ее, супер, вика другия, а какви са ви цените?
- Взимаме тънко, 10 лева за минет, 20 за анален секс. Народът се избива да идва.
- Добре, а за нормален секс колко е?
- Е, ние сме малка фирма. Засега сме само аз и брат ми.

Поздрави :)
цитирай
5. nav - sestra
02.10.2015 23:20
Мерси за включването. Радвам се, че съм уцелил темата :))
цитирай
6. nav - blackpredator
02.10.2015 23:23
Хахах, е направо ме уби с това сравнение. Ревах от смях. В тази връзка препращай всички с болежки. Лекувам дори пърхут и хемороиди.

:))
цитирай
7. blackpredator - сакън
03.10.2015 00:02
тука има едни задници, на които хемороидите са в краниума
излекуваш ли ги, остава само ехото...;))
цитирай
8. vostroto - Чудесно пишеш, хубав стил. Позд...
03.10.2015 00:15
Чудесно пишеш, хубав стил.
Поздрави!
цитирай
9. nav - blackpredator
03.10.2015 00:18
Хаааахахах, природен феномен :))
цитирай
10. nav - vostroto
03.10.2015 00:21
Мерси. Ако нещо нейде ти се стори претрупано, куцо, банално и т.н., казвай без свян. То така човек се учи.

Поздрави :)
цитирай
11. nav - blackpredator
03.10.2015 00:52
В тази връзка може би ще оцениш този ми текст, посветен на хемороидите в краниума.

http://nav.blog/izkustvo/2014/09/17/tekst-za-glupaci.1298018
цитирай
12. apostapostoloff - Един преуспял в Испания българин
03.10.2015 08:42
дори ми каза, че като се изтърсил в Мадрид, го посрещнали на летището и му връчили куфарче със 100 000 евро. Ей така, за да си има. Сетне го настанили в триетажна къща с басейн и му дарили едно Ауди. Кеф, майка му стара!
цитирай
13. blackpredator - :)
03.10.2015 10:33
мерси!
цитирай
14. vostroto - :)...о, нямаш си идея колко съм капризен към текстове...
03.10.2015 15:50
nav написа:
Мерси. Ако нещо нейде ти се стори претрупано, куцо, банално и т.н., казвай без свян. То така човек се учи.

Поздрави :)


Ако има нещо, със сигурност ще го научиш. На мен може да вярваш:)...
цитирай
15. nav - брех
08.10.2015 08:27
Ни гу знам тоз, но гу гугълнах и мисля да му пручета People Are Idiots and I Can Prove It!

:)
цитирай
16. zaw12929 - За цял живот съм срещал само няколко ...
17.10.2015 08:11
За цял живот съм срещал само няколко души, които са били умни- АЗ САМО ДВАМА- ЕДИНИЯТ МОЙ СЪПРУГ И ТРИМАТА ПОЧИНАХА ОТ ИНСУЛТ, А ТОЙ НЕ ИДВА СЛУЧАЙНО: ОТ ВЪЛНЕНИЕ СПИРА ДЪХА, ОТ ТРЕВОГИ: СПИРА ПОТОКА НА КРЪВТА, КЪМ МЯСТОТО, КЪДЕТО СТОИ... УМА!
ЛЕК ДЕН! ПИШЕТЕ!
цитирай
17. nav - zaw12929
27.12.2015 07:24
С малко закъснение, мерси за включването и весела коледа :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358388
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031