Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2012 11:25 - Жена без мъж е като риба без шнорхел
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 22683 Коментари: 42 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Наскоро чух една истинска история, която ме размисли тежкотоварно по няколко въпроса. Лъскава мацка, моя позната в Лас Вегас, отива с приятелки на скъпарска дискотека. Там среща красив, чаровен, сладкодумен и изискан пич, от когото й се замъглява погледът, пресъхва й устата, пада й гласът, и други класически признаци на възбуда. Двамата танцуват и се натискат цяла вечер, след което си разменят телефони и се уговарят за среща след няколко дни. Тя е на седмото небе и не може да се нарадва, че е забила толкова готин тип. Обаче на сутринта усеща някакви странни сърбежи около устата. Към вечерта има набъбващ обрив, а на другия ден – множество ужасяващо изглеждащи петна тип напреднала гонорея. В паника и ужас мацката отива на доктор, който, изумен й казва, че подобна болест може да се лепне само от труп. След шепа успокоителни и множество въпроси от негова страна, тя му споделя, че единственият й физически контакт е бил с въпросния галантен красавец в дискотеката. Докторът се обажда в полицията, те откриват местожителството на въпросния левент по номера на телефона му, претърсват къщата му и намират два трупа на красиви млади жени. По труповете има следи от сексуални интервенции (пост мортем).

Тук се предполага, че читателят повръща групово (нос и гърло), но тъжната истина е, че това може да се случи на почти всеки. За съжаление хората (и жените са хора) традиционно правят преценки на потенциалните си партньори на базата на външни и повърхностни черти. Дамите са пословични в избора си на сладури или мъжкари, които се оказват плитки, егоцентрични типове с отрицателен капацитет за реални отношения. Друг чест случай е когато влезем във връзка не с реалния човек, а с някакъв идеален образ, който му нахлузваме. Рано или късно човекът започва да се разминава с идеала, който си е в нашата глава и това води до неизбежни фрустрации. Какви ли не истории съм чувал по темата.

Например, една приятелка има двугодишна връзка с някакъв пич. Уж много се обичат, насрочват дата за сватбата, тя е бременна и типчето изведнъж изчезва и повече не се обажда. Да, лесно е да го наклепаме, че е калпав, но причината никога не е само в единия партньор. Ако приемем, че той е някакъв изрод, то тя, обичайки го, всъщност кого е обичала?

Мдаа, влюбваме се в сладки лица и биологично обусловени поведения, измисляме човека до нас и го виждаме през призмата на идеализирания ни образ. Но всичко това не е чак толкова лошо. Има една друга, по-страшна и опасна връзка, която наричам ‘голямото изчезване’. Помните ли как в Параграф 22 изчезнаха Дънбар. Е, на всеки може да се случи да го изчезнат (кофти късмет), но е сърцераздиращо тъжно, когато сами изчезнем себе си. Това най-често се случва, когато обичаме някого по такъв начин, че се стопяваме във връзката. Гледаме го с телешки възторг, губим индивидуалност, спираме да бъдем отделна личност и се превръщаме във връзката. Ако нещо се счупи в нея, се счупваме и ние. Страдаме, ревнуваме и се возим на емоционална въртележка без да имаме какъвто и да е контрол над обстоятелствата. Също така създаваме на любимия усещане за задушаване, обсебване и камък на шията. Това е често срещан случай при жените и ако преди петдесет години е било нормално и очаквано една жена да бъде слята и емоционално зависима, в съвременния свят е бърз начин да загуби обекта на любовта си. Разбира се, все още има назадничави мъже (особено в ориенталско общество като нашето), които очакват от половинката (или четвъртинката) им да е послушна съпруга, добра майка или прилежна домакиня без собствено мнение, но е трагедия, когато самите жени не знаят, че има и други опции и доброволно се вписват в този патриархален стереотип. Всичко това е пропило народопсихологията ни дотам, че е избило във вицове като този:

Перничанин и перничанка излизат на среща. Седат в голфа и мълчат. По едно време пичът й отвърта един здрав шамар. Той си мисли, ‘Тя да си знае.’ Тя си мисли, ‘Он е стабиуен.’

През последните трийсет години този феномен е подробно изледван от множество психолози и ето какво казват те...

Човешкото общество еволюира като съзнание и начин на мислене, като разликите в различните етапи са качествени (различно възприемане на себе си и света). След средата на 20-ти век настъпва периодът на еманципация на жените, феминизмът и пост-модерното разбиване на закоравелите културни стереотипи на Запада, с което се появяват дотогава несъществуващи роли и възможности за ‘нежния’ пол (‘нежен’ също е културен стереотип). В началото на 21-ви век животът е толкова по-сложен, многоизмерен и динамичен, че изисква скок на съзнанието ни. Жените с ново мислене надрастват (без да отхвърлят) традиционните роли на съпруга и майка, и търсят себе си без да се осланят обществото или традициите да им казват кои са. Това е свързано с активно отношение към света и себеразвитие -четене на провокативни книги, занимаване с изкуства, сремеж към кариера (а не просто работа), развиване на множество интереси, роли и прочее. Връзката (и бракът) вече не се възприемат като етап, където личностното развитие свършва, а като динамична система, в която партньорите взаимно се стимулират, ценят различията си, поощряват страничните си интереси и занимания, и открито анализират отношенията си.

Ако преди е било нормално една жена да бъде връзката си (да се идентифицира с нея), да се фрустрира всеки път щом нещо не върви, да се засяга щом получи критика (дори градивна и с любов), да се стреми към еднаквост, а не към различност с партньора си, то новата жена е психологически независима от нея връзката си, не възприема критиката като атака на личността й (не държи партньора си отговорен за собствената си негативна реакция на думите/действията му), не приема различията във вкусовете и мисленето като накърняващи близостта между партньорите (близост не се свързва с еднаквост), а ги вижда като симбиоза на независими умове и сърца. Новата жена не оставя да бъде дефинирана от мъжа си, няма нужда той да й казва непрекъснато, че я обича или да й го показва чрез външни прояви (които са чудесни, но не на всяка цена), не се дистанцира след скарвания (разграничава моментните си емоции от цялостното си отношение), не е обсебваща и задушаваща поради това, че връзката й е само един от многото източници на смисъл и идентичност в живота й. Вече не съществува страхът, че може да остане стара мома или без деца. Няма я фиксацията, че й трябва мъж. За нея жена без мъж е като риба без шнорхел (може с него, може и без него).

Лайтмотивът на новия век е ‘сбогом на идеализираните представи’ за любов, брак и щастие. Любовта и грижата за близките са чудесни и нужни неща, но жената не се изчерпва с тях. Това не са иманентни качества на същността й, а само обусловености от векове патриархално мислене, превърнати в навик. Затова нека поемем отговорност за изграждането на собствената ни зряла и многоизмерна личност, и да не забравяме, че човек не се ражда, а става такъв.

Текстът е публикуван в последния брой на списание "Жената днес."



Тагове:   жената,


Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. strannica - Бурни аплодисменти! ))
18.06.2012 12:03
Очаквам втората част: как мъжете в "ориенталско общество като нашето" съответстват на жени, проумели всичко това. ))
цитирай
2. tera - Лафът е: "Жена без мъж е като риба без велосипед" :)
18.06.2012 14:40
Аз съм се изградила като "зряла и многоизмерна личност", или поне така си мисля, обаче семейството ми определено не се кефи особено на "многоизмерността" ми. :))) Пътувам постоянно, защото ми е хоби, научила съм ги да се оправят и без мене и те го правят. Само че - не ме адмирират за пространните ми интереси и непрекъснати пътувания.
Няма такава работа като "и вълкът сит, и и агнето цяло" - сиреч самостоятелна жена със собствени цели, амбиции и интереси и в същото време прекрасна съпруга и всеотдайна майка. Такова жиуотно нема - или са разведени кариеристки или жени-господарки на семейното огнище или стари моми - ти не викай, че такива няма. Там където работя е пълно с хубави, млади и самостоятелни жени, които вече опасно наближават 40-така и едва ли ше завъдят семейство и дребни дечица. А който не е имал деца, не е успял да порастне в този живот чрез грижата и отговорността за едно малко същество. Не че тези, които имат деца винаги са пораснали, но онези другите си остават безнадеждно инфантилни. Дълга тема...

Апропо началото е доста гадно, не съм си мислела, че и такива работи се случват по дискотеките... пфу...
цитирай
3. nav - :)
18.06.2012 15:21
strannica - когато жените спрат да оправдават пасивността и безличността си с качеството на мъжете в бг, последните ще трябва да се адаптират. Всяка промяна изисква някой да поеме отговорността да я инициира, което нейзбежно го прави непопулярно малцинство.

tera - за жалост не мога да се съглася с нито една от позициите ти. Съвсем възможно е вълкът да е цяло агне, при това сито (и всички възможни комбинации), а около мен имам множество хора на моя възраст без деца, които са далеч от инфантили. Принципно, всяка генерализация е обречена на провал. Децата са само един от многото възможни начини човек да стане зрял и отговорен. Текстът обсъжда именно онзи случай, когато да имаш деца се приема като задължителен фактор за щастие. Това води до куп изкривявания в мисленето и живеенето.

Оригиналният лаф е феминистки лозунг, който отрича мъжете като цяло и не ме кефи, затова го промених така, че да се връзва с посланието на текста.
цитирай
4. анонимен - Може да си голямо желязо но като те налегне ръждата...
18.06.2012 16:53
Чудесно е когато си млад ,здрав ,красив ,с добра професия и нямаш проблеми нито с пари нито с жилище и поне си мислиш ,че си заобиколен от приятели..Да не говорим ,че обикновено всичко това е свързано и произтича от стоящи силно зад гърба родители ,близки ,роднини.Лесно е при тези условия да се правиш на голямата работа ,да обевяваш собствения си егоизъм за супер потребности и собствената си неспособност да изпържиш едни яйца или да закърпиш чорап за възвисяване над сивото ежедневие.Нямам предвид тези които непрекъснато подхвъркат и се правят ,че за тух гравитацията не се отнася.Живота всъщност е пълен със съвсем обикновени жени ,учили в обикновени училища ,разкарвани и унижавани от тъпоуми служителки в трудови борси ,принудени да търпят гадни алчни и покварени работодатели ,работещи каквото успеят да намерят за да се издържат и да отгледат по някое появило се между другото ,докато са търсили истинкия ,дете .Колко пъти те треперят докато се прибират по тъмно в опасния си квартал и блок?Прибират се в замръзналото си или жарко (според сезона )жилище ,трябва да се погрижат за детето или за другия ден и са безпомощни ако например по техническа причина в дома им няма ток...Вярно е ,че съществуват мъже които всяка уважаваща себе си жена не трябва да пуска нито в дома си нито в леглото си но нали и на нея и се иска да усеща мъжка сила ,умела ръка ,топлина в леглото ...Ралото на живота е тежко и не е за сам човек особено когато се натрупат годините и дойдат болестите.Това би трябвало да си помисля всяка жена когато по най-дребен повод е готова да вири глава ,да къса връзка или семейство и да си мисли ,че винаги ще плува в морето пълно с всякаква риба.Само глупавия ,човек непрекъснато си мисли ,че чуждото е по-добро и по-сладко и е готов да го замени с уж омръзналото му свое.
цитирай
5. анонимен - minio uishiba
18.06.2012 19:22
tei li bez brak i scastya kofti batka da nei gayka taz te lizbliz drujinka.
цитирай
6. анонимен - МОИ НЕЩА .....
18.06.2012 20:33
На всяка жена й се иска да намери най-хубавия, най-добрия, най-силния и най-всичко. И с плочки. :)) И да е верен :))
І /стар/ вариант:
След като е чакала известно време, критериите й са паднали и тя си дава сметка, че е по-добре да е с някакъв без плочки, от колкото сама.
Значи първостепенен е инстинктът за продължение на рода. Който човекът, като разумно същество, е развил в нещо друго...
Едва втори е инстинктът за самосъхранение, тъй като плочките вървят със здрава ръка, която понякога изпреварва доброто възпитание. А и без плочки мъжът физически превъзхожда и ..... /едно на ум/. А раните по душата са отделна обширна тема - на тебе ли да ги разправям тия.... /от всичко, което съм чела и чула,след като му роди дете, мъжът загубва интерес към жената и тя започва да му идва в повече, което е предпоставка за лошото му настроение/.
ІІ /съвр./ вариант.
Сега явно водещ е инстинктът за самосъхранение, който подучва дамите да си спестят физическите и душевни дискомфорти и да се самоиздигнат в култ. И всичкото време да си е тяхно. Когато затрябва мъж, или се намира някой свободен /временен - "докато може връзката"/, или кякой отегчен обвързан.
Кеф ти риба, кеф ти паламуд.
Пък и Земята е пренаселена - 7 милиарда сме все пак ! Продължението на рода май ще почака !

/моето продължение обаче следва/

цитирай
7. анонимен - Абе не знам за шнорхелите..
18.06.2012 20:49
Нав, не знам за шнорхелите, ама в последния месец две дами ми се оплакаха, че не могат да си намерят свестен мъж, търсещ сериозна връзка.
Имам позната, която си намери донор и роди - никаква известност кой е бащата.
Но явно на госпожиците не им харесва самотното съществуване.
Явно шнорхела все още е за предпочитане пред вибратора.
цитирай
8. анонимен - Дрът
18.06.2012 21:45
Забавлявам се да гледам ка девойките си търсят принц (или умно и привързано мутре). По възможност - спортно телосложение, академичен ум, възпитание от царски двор, пари като на Рокфелер... Че и да е лудо влюбен (в тях, разбира се).
Какво предлагат насреща: Развлечена сгодна женица, тук таме понапудрена, с мераци да завлече нещо, ако няма как повечко... Пък ако сколаса и да бъде задоволена... Иначе да се "самозадоволи", докато се подмива... Няма как - иначе ще гледа крави, ще бере тютюн, или ще е продавачка в МОЛ...
Не става и с друга жена - тъпо е, а и някак не се получава. Но пък идеята за Пена -Кранистката не е лоша - виждал съм няколко такива екземпляра. Култови образи от настоящето. Грозни, тъпи и прости, но - феминистки, щото няма кой да им оцени поне мустаците.
Разбира се, има и свестни жени, които:
1. намират си мъж, който да ги цени и когото те да ценят;
2. Дават му своята любов, привързаност и уважение. Както и той на тях.
3. Щастливи са. Както и децата им.
4. Гледат със съжаление на недоклатените феминистки, хора с различна резна и т.н. напинящи се псевдоинтелектуалци.
Извинявам се за речника. От некачествената бира е. :-)))))))))
цитирай
9. анонимен - Здрасти Нав!
18.06.2012 22:25
Преди не бях любезна с теб - ти всъщност пишеш добре. Тогава те обърках с друг човек! Бях нова с блоговете и т.н. Прочетох ти книгата - поздравления! Както и да е. Стават грешки. Още обичам Бил Мъри и Groundhog Day и даже съм в този филм. Няма излизане, но - два въпроса.
1. Този текст горе твой ли е?
2. Кара ме да мисля, че и жената може без мъж и мъжът може без жена. Само че тогава може би живеят по-кратко и са далеч от Бог. Някои казваше, май Микеланджело, че "мъжът в една жена, това е бога". А папа Йоан Павел II: "мъж и жена го сътвори". Май не мога да добавя нищо по темата. поздрави от Пенсилвания!:)
цитирай
10. анонимен - За кой текст "горе" с...
18.06.2012 22:32
За кой текст "горе" става дума?
цитирай
11. анонимен - Че може - може и жената без мъж и мъжа ...
18.06.2012 22:50
Че може - може и жената без мъж и мъжа без жена, но е до време и не е това, което трябва да бъде.
Демек - онанизъм, лезбийство и педерастия... Ако ви харесва - живи и здрави да сте.
Иначе - въпросът е за ценности, възпитание и образование (последното не е толкова задължително).
Проблемът е, че и жени и мъже си мислят, че са на света цвета и началото и края, а ако са малко по-читави и умни, ще разберат че са това, което са направили от себе си и на никой не му пука за това, което мислят за себе си.
Но все пак не е лошо да има и такива размисли, помисли и спорове - иначе ще е толкова скучно... и няма да има ориентири...
цитирай
12. анонимен - :)
18.06.2012 22:55
нямам предвид текста на сър Ричард Брансън, как е изгубил наивността си, а текстът, публикуван в последния брой на списание "Жената днес". Поредният нелогичен въпрос...
цитирай
13. анонимен - Боже мили!
18.06.2012 23:00
Естествено, че и през ум не ми минават изброените неща. Просто понякога животът така разделя хората, че искаш само една единствена жена, ако си мъж, или - един единствен мъж - ако си жена. За това говоря! И, ако поради едни или други причини обичаш точно този човек, логично е, да не можеш да бъдеш с друг, защото понякога си е чисто предателство, а и просто няма смисъл. Такива ми ти работи. понякога това може да трае 3 години. Стават такива неща.
цитирай
14. анонимен - Текстът е на Нав.
18.06.2012 23:17
"Никой, видял се веднъж в очите на Бог, не може повече да бъде злонравен и дребнав. Поне до сутринта. "

На мен ми хареса предишният. Явно "Жената днес" е добро списание.:) Поздрав!
цитирай
15. platttonnn - Истината е че,
19.06.2012 05:39
и мъжът и жената,един без друг са половинки,нещастни,всичко останало е бърборене на хомосексуалисти!
цитирай
16. balgarski7vinarki - imash li si pari i zdrave-jiveesh si jivota i mu se radvash i
19.06.2012 07:40
nabljudavash mq4eshtite se po dvoiki ot problemi s parite i otnosheniata individi.
Ami da - kef ti na more, kef ti na planina, kef ti na spokoistvie v doma- njamash saibija na
resheniata, ...
No idva vreme, kogato e dobre da si imash njakogo, no ne koito i da e, a pravilnia- v mislite mu da ima positiv za teb, a ne prostotia i smetki. I taka - koito si e nameril pravilnia- zna4i e spolu4il.
цитирай
17. strannica - :)
19.06.2012 08:06
nav написа:
strannica - когато жените спрат да оправдават пасивността и безличността си с качеството на мъжете в бг, последните ще трябва да се адаптират. Всяка промяна изисква някой да поеме отговорността да я инициира, което нейзбежно го прави непопулярно малцинство.


В поста си говориш съвсем не за жени пасивни и безлични. И аз за същите говоря :)
За жени, които са на ниво - емоционално, интелектуално, финансово ако щеш...и т.н.
Мъжете ще трябва да се адаптират...Ами да, ще трябва, никой не спори :) Това като цяло колко десетилетия ще отнеме? :)
А докато стане, колко читави жени ще остареят, без да намерят читав мъж...като сигурно се утешават с това, че са поели отговорността да инициират промяна и че какво да се прави - късмет - просто са непопулярно малцинство... :)
И изобщо не става въпрос за търсене на мускули и "плочки", дебел портфейл и прочее простотии!
цитирай
18. iskritza - истината е, че жените, колкото и да ...
19.06.2012 09:04
истината е ,че жените, колкото и да са независими и успели в кариерата , се интересуват от мъже ))) трудно е да се намери баланса, но не е невъзможно. напълно подкрепям казаното ,че жените трябва да търсят реализация извън връзката си - категорично! но и най-успелите жени искат да има с кого да споделят всички хубави неща, които им се случват, пък и не толкова хубави - успеха понякога е съпроводен с преодоляване на много трудности
по-скоро си мисля, че мъжете трябва да се пренастроят - бизнеса и кариерата не са вече техни запазени територии, а жената по презумция да си седи в къщи и да ги чака )))
и като вметка - кой каза ,че харесваме и търсим мускули и плочки, интелигентността и самочувствието са много по-секси )))
цитирай
19. анонимен - На въпроса "Как запазихте ...
19.06.2012 12:13
На въпроса "Как запазихте тези прекрасни отношения след близо стогодишен брак?"
Бабката отговаря"Аз цял живот съм недовиждала , а той цял живот е недочувал"
Реални бабка и дядо в предаване по някоя си тв
Асоциация с един герой на Рей Бредбъри, който недочувал и недовиждал , но въпреки това бил прекрасен психиатър,в момента , в който прогледнал видял отвратителността на света и взел ,че свалил ужасните си нови лещи и предпочел да живее със собствените си представи за света
Всеки намира собствения си начин на приспособяване в една връзка, било то между мъж и жена или със света изобщо,ночесто позивните връзки са резултат от компросими и от страна на двата партньора
цитирай
20. анонимен - От Ан. 6
19.06.2012 12:13
А не, съвсем без мускули не става ....... :))
цитирай
21. анонимен - Така е, понякога требва и градинка ...
19.06.2012 12:46
Така е , понякога требва и градинка да се копа
цитирай
22. nav - Здрасти на всички
19.06.2012 15:14
Извинявам се, че нямам възможност да отговоря индивидуално. Ще коментирам само няколко общи теми.

Струва ми се, че някои читатели не успяват да уловят основната идея на текста, а именно, че жената трябва да съзрее до степен, в която да може да е щастлива без мъж. Това не значи, че трябва да отхвърли мъжете или да не си търси такъв, а да е спокойна и пълноценна със себе си. Приемам, че аз не съм изразил идеята достатъчно добре. Повод за този текст беше впечатлилата ме тенденция животът на много жени да се върти около това да се задомят, да си намерят мъж, да не са сами. Това са чудесни неща, но когато се превърнат в основен измерител на личното щастие, нещата придобиват примитивен характер. Вярвам, че жената е човек и като такъв има потенциала на бъде щастлива и реализирана по множество различни начини (по възможност паралелно). Ценя много интимните отношения като извор на себеразвитие и щастие, но е признак на незрялост да се идентифицираме с тях.

анонимен 9 - всички текстове в блога са авторски. Не е въпросът дали на жената й трябва мъж, а в психологическата независимост от връзката.

Човек трябва да има зрелостта да приеме самотата пред това да бъде с някого, за да не е сам. Отношенията се базират на компромиси, но има както продуктивни, така и крайно нездравословни такива. Текстът не отрича връзките, а призовава за по-еволюирало отношение към тях. Жените трябва да се интересуват от мъже, но не като източник на самоопределяне.

Поздрави на всички и благодаря за включването.

:)

цитирай
23. platttonnn - Фрагментарна психологическа грамотност.
19.06.2012 17:40
/Човек трябва да има зрелостта да приеме самотата пред това да бъде с някого, за да не е сам./ Автора явно е объркан,хетеросексуалните не са с някого,заради самота,а защото имат нужда един от друг,ДОПЪЛВАТ СЕ. Да,латентните хомосексуалисти,а често и осъзнаващите се като такива,създават проблемните връзки. Първите за да избягат от самотота,вторите със скрити или комерсиални цели. Неосъзнатите комплекси също са причина за тежки недоразумения. Психичната зрялост и висока духовност не идват даром. Материалистите векове газеха нравите,сега хленчат,объркани и нещастни! Ако засегнем и виновниците за липсата на духовност,екстравертите,които признават само видимите факти,ще трябва да отидем далеч назад до Аристотел и..........
цитирай
24. анонимен - 22. nav - Здрасти на всички
19.06.2012 18:57
Аз съм # 9. Да, въпросът ми бе напълно нелогичен, както сама го определих. Разбрах, че текстът е авторски. Коментар # 14 е мой.:) Харесва ми предишния ти постинг. Колкото до "психологическата независимост", това се разбира от само себе си, иначе нищо не би било пълноценно, обезсмисля се, преди да се е случило. Но, когато психологически независими и силно автономни и изградени натури се "огледат" в другия, срещнат сроден дух, обсебването би могло да бъде страшно. Толкова силно, че чак разрушително.:) За това говорих... Но, това не се случва често. Поздрави за постинга!
цитирай
25. анонимен - Какво значи щастлив Спокоен, ...
19.06.2012 22:09
Какво значи щастлив
Спокоен , реализиран , мотивиран -не означава щастлив човек
Иначе особено в наше време търсенето на любов , по възможност дори относително истинска , би било ненеобходимо и дори нежелателно
А може би започва да се превръща в такова
Интересно ще е да видим нещата и от другия ъгъл
Настоящата статия е хубава , но по мое мнение- ретро
цитирай
26. анонимен - Извинявай, №25, но изобщо не е ретро. Твърде актуална е.
19.06.2012 23:24
Просто Нав е твърде авангарден.
Толкова, та чак не е разбран.
цитирай
27. анонимен - Здрасти
20.06.2012 07:43
Извинявай, Наве, но ще ползвам за малко твоето лично местенце в това пространство.
Уважаеми Господин "Дрът",
Би ли обяснил на една "развлечена сгодна женица" какво точто имаш против кака Пена Кранистката ?
Аз пък й се възхищавам - върти дом и семейство, не се оплаква и всеки ден е усмихната. И знаеш ли за кое й завиждам /добронамерено, разбира се/?
За висотата, от която гледа на света.
Примерен кулокран /не казвам марка да не правя реклама/ -
височина 100 м !, товароподемност 1 до 5 т., дължина на стрелата 53 м !.
А сега ето един казус:
" ИСКАМ ВСИЧКО И ВЕДНАГА !"
Искам да видя как ще ме обориш или как ще ме подкрепиш - от академичната си висота !
Аз отговорът го знам. Твоят ме интересува. Но се съмнявам, че ще ми отговориш...............
Ето на това му се вика забавление.
Благодаря на всички !

цитирай
28. анонимен - Удостоверение за идентичност.
20.06.2012 07:46
№6 и №27 са идентични :)) /професионално изкривяване :)) /
цитирай
29. sexsi - ***
20.06.2012 18:02
Nav- няма жена, която да се обвързала с мъж, защото са му красиви краката! Ама много мъже се женят, заради красивите крака на една жена!
цитирай
30. анонимен - Нави,
22.06.2012 01:49
Напоследък пишеш само за жени. БГ населението сме 85% първо поколение граждани, някак естествено е спомените за мъжа подвикващ "Донеси ракията ма!" и покорната булка запасана с престилка да са още живи. Трудно е човек да се раздели със стереотипите. Трябва да бъдем търпеливи първо със себе си. Нещата се преодоляват - първо е унижението, което чувстваш после разбира се вината, че нещо не ти е наред и ако дойде гнева може да отвори вратата на емоционалната свобода за която пишеш.
Ще си позволя да отправя за първи път критика към творчеството ти, защото съм ти върла фенка и наистина си ми много скъп. Открих разказите ти в много труден за мен момент. Оглеждах се в тях и намирах отговори.
Да махаш генералните заключения като последния абзац - все едно не си го писал ти. Обикновено вменяваш посланията си майсторски подмолно, карай си пак така. Та ти си виртуоз на междуредието, който носи душа и сърце за наместване, ще те разбере.
цитирай
31. анонимен - към ан 28, който е особено ан 6
22.06.2012 22:00
"Кеф ти риба, кеф ти паламуд." казваш и това е точно така. Кеф ти и морски таралеж - хем дебела, хем бодлива риба, може и риба скат, а може и риба меч!:)
НО една жена никога, ама никога не се ръководи от тези неща, за които приказваш. Искам да кажа, ако е умна, хубава и донякъде фатална. Въобще не я интересуват плочки и че ще остане сама. Обичаш ли един мъж, непременно искаш да имаш бебета от него и въобще не те интересуват изброените от теб неща.:)))
цитирай
32. анонимен - пс удостоверение за идентичност
22.06.2012 22:11
:) # 31, # 9, #12, #13, #14 и даже # 24 съм аз - (професионална деформация:)/
цитирай
33. анонимен - Благодаря ти, ан 31.
23.06.2012 08:23
Не, че същото не го мисля!
Опитвам се да тълкувам случващото се у мен и другите.

" И тогава животът ПРОСТО продължи "

А Нав мълчи...
Необичайно за неговата жизнерадост....
Започвам да мисля по този казус :))
Пълноценна почивка !!!
цитирай
34. анонимен - Измислих гооооо !
23.06.2012 08:25
Вероятно е от асцендента му :))
цитирай
35. nav - анонимен 30
26.06.2012 12:53
Съгласен съм за края. И мен не ме кефи особено, но пък го съобразих с аудиторията на жената днес, където нивото е по-ниско и масово. Ако публикувам текста в следваща книга, ще го променя. Също съм съгласен за бавната промяна на стереотипите, но пък си мисля, че един от начините да ги променяме е да поазваме алтернативите.

Благодаря ти за хубавите думи и за градивната критика.

Поздрави :)
цитирай
36. nav - sexsi
26.06.2012 12:56
Мъжете търсят красота, жените - богат и успял мъж. И в двата случаи критериите са повърхностни, въпреки че красотата и успеха сами по себе си съвсем не са лоши качества.

:)
цитирай
37. nav - анонимен 33
26.06.2012 12:58
Мълча, защото устата ми е пълна с целувки. Напоследък ми се случват чудесни неща, та не остава време за писане. А асцедентът ми е овен, което в комбинация със зодия стрелец е жарка работа :)
цитирай
38. анонимен - Отношенията мъж-жена - много аспекти
27.06.2012 11:43
За брака в болшинството от случаите:
"Бракът е като обсадена крепост : който е вън иска да влезе който е вътре иска да излезе."
За секса - привличането като химия трае две-три години (научно доказано) и по тази или ред други се стига до горното. Ако е брак, в много случаи следва развод, в останалите някакво примирено съвместно съществуване заради децата, заради материална обвързаност, или навика ("навика е втора природа"). Ако е съществуване в безбрачие просто се избягват процедурите по развода.
За приятелството - това съвместно съществуване може да е най трайно. Защото казахме, че химията така или иначе свършва след няколко години, а приятелят винаги няма да приеме сексуалната връзка на партньора си като предателство или унижение (малко са достигналите до това мислене особено мъже). Приятелят те разбира, помага, споделяте еднакви ценности (иначе не би ти бил приятел). Но и такива отношения са трудни межу мъж и жена, защото единият от двамата винаги хкътва - една жена като описаната в текста не може да е привлекателна, нали.
Мерило и условие (според мен) за една хармонична връзка при едно съвместно съжителство е смехът. Ако двамата се смеят на едни и същи неща, то между тях може да съществува трайна връзка. Няма да забравя как моята "половинка" ме гледаше неразборащо, когато нещо ме разсмиваше. А животът с някого без смях е тъжен.

Колкото до заглавието - не е особено удачно - от какъв зор рибата ще лапне шнорхел? А ако лапне, все някога ще го изплюе, защото така или иначе ще бъде едно неудобство за нея. Докато жената плува спокойно в морето на живота само когато е намерила оня, който й пасва като хриле. И това може да стане независи от нейния материален и духовен статус.
Твърдението:
"...новата жена е психологически независима от нея връзката си,"
Вярвате ли, че е възможно ако имаш хармонична връзка да си психологически независим от нея?
цитирай
39. анонимен - ан.38 - лапсус мой
27.06.2012 11:48
да се чете "не може да НЕ е привлекателна
цитирай
40. nav - :)
27.06.2012 12:16
Има много изследвания на психологическото съзряване на хората и как това променя взаимоотношенията им. На определен етап става възможно човек да е психологически независим, дори когато обича силно или има трайна връзка.

Заглавието е метафора, която трябва да се разглежда в контекст.

Мерси за включването :)
цитирай
41. анонимен - 38. анонимен
02.07.2012 23:38
"привличането като химия трае две-три години (научно доказано)" -
:) не е задължително. Изключенията ненаучно потвърждават научното...:)

А сега сериозно - "А животът с някого без смях е тъжен." - ... Наистина, смехът е смисъл. Здравей!:)
цитирай
42. nav - :)
04.07.2012 15:18
Науката не доказва нищо, само дава статистика, която да ни помага да вземаме правилните решения. В случая е вярно, че СРЕДНО любовта трае три години, но това не значи, че не може да трае и цял живот. Освен това често хората не знаят как да инвестират в собственото си развитие и в това на връзката, така че да поддържат любовта. Ако тези неща бяха част от нашата култура и образование, статистиката щеше да е различна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358570
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031