Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 16:38 - Позитивно мислене
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 16503 Коментари: 35 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2008 09:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Става ми тъпо всеки път като попадна на някое едностранчиво изказване, което осакатява многообразието от нюанси и перспективи, присъщи на всичко в този нееднозначен свят. Днес прочетох нещо, на което в науката казват uninformed opinion,  а по нашенски наричаме чесане на езика. Като поклонник на целостта на нещата (и противник на едногърдите истини), сядам да нарисувам липсващата цица. Става дума за този постинг:


http://evrazol.blog.bg/viewpost.php?id=206869


Това, което ще кажа не е насочено срещу автора, а срещу валидността на аргументите му.


В текста има доза истина, познавам доста хора от категорията "пациенти", които сляпо се вкопчват в идеологията на положителното мислене поради собствената си обърканост и безпомощност. Не разбират нюансите и релативизма на позитивната нагласа и често това води до какви ли не изкривявания в тълкуването и приложението й, някои от които са описани от
evrazol. Това обаче е само едната страна (и то куцата) на положителното мислене и в този смисъл постингът му е крайно едностранчив и показва непознаване на темата.

Основният постулат на Квантовата Механика се отнася до това, че човек не е пасивен наблюдател на реалността, а активен участник в нейното конструиране чрез самия акт на възприятие/наблюдение. Това възприятие се изразява в нашите нагласи, настроения, очаквания, вярвания и ценности. Множество експерименти (начело с този на Уийлър) доказват, че чрез нагласите и ко. човек може да манипулира хода на събитията. В тази връзка позитивното мислене има безспорни предимства, което категорично не означава да виждаме нещата само в розово, а на базата на реалистична преценка на ситуацията съзнателно да мислим за положителното й решение. А също и да я приемаме като ценен урок, независимо от изхода (на Изток казват „Лесно се върви по пътя, когато нямаш предпочитания”). В този смисъл всяко развитие на събитията носи своеобразна полза. Единствено от нас зависи да я открием. На базата на тази концепция са създадени техники за Визуализация, най-старите сведения за която датират от времето на Ведите, Упанишадите и йогическата литература. В последните 50 години тази техника (фокусиране върху положителното) беше изследвана в научните лаборатории на западния свят и резултатите са впечатляващи. Ако някой иска да научи повече по темата, може да прегледа някои от добре написаните популярни книги от сорта на Холографската вселена на Майкъл Толбот и Квантова Психология на Робърт Уилсън.

 

В Психологията също има множество доказателства за силата на нагласата и вярванията ни. Изследванията в сферата на епистемологичните представи (epistemological beliefs) и представите за личните качества и ефикасност (self-efficacy beliefs) показват, че хората с положително мислене и вяра в собствените си възможности постигат повече от останалите, не се отказват лесно при трудности и имат по-гъвкав подход. Например хората, които смятат усвояването на нови знания за следствие от природни дадености (колко си умен), а не на усилия, стратегии и мотивация, се отказват лесно, имат нисък толеранс към различните мнения и трудно променят вярванията си в положителна посока (conceptual change). Обратното, оптимистите, които вярват, че успехът е плод на личните им усилия и постоянство са по-активни, по-често постигат целите си и не страдат толкова от притеснение, стрес и т.н. В момента в Щатите се провежда огромна кампания за промотирането на тези представи сред учениците.

Да бъдеш позитивен е най-висшата форма на реализъм. За да го постигнеш, трябва добре да познаваш ситуацията с всичките й негативи и целенасочено да мислиш за положителното в нея. Или както се казва в поговорката: "Надявай се на най-доброто, очаквай най-лошото."

Да се обичаш пък въобще не означава да се приемеш какъвто си ("дебел, прост, нагъл"), а просто да се познаваш и да не се опитваш да бъдеш нещо, което не си (най-често сравнявайки се с околните). На всеки е дадено достатъчно, за да бъде изключителен в дадени области. Хората се различават основно по усилието, което полагат, за да се опознаят и разгърнат потенциалите си. В този смисъл любовта към себе си се изразява в стремежа да извадиш най-доброто от себе си - във физически, емоционален, интелектуален и духовен план.

Има една категория хора, които се пънат да са позитивни и весели на всяка цена, да помагат всеотдайно на всеки, да бъдат задължително добри. Това обикновено има катастрофални последици и е в следствие на твърде повърхностно разбиране на това да си положителна личност. Ефектът от такива хора често е сходен с този от безкрупулните използвачи. Стара максима е, че за да помогнеш на другите, първо трябва да помогнеш на себе си. В смисъла на това, да се погрижиш за вътрешната си хармония. Също така няма нищо лошо в това да имаш периоди на лошо настроение и подобности. Психологията е доказала, че задържането и потискането на негативни настроения има многократно по-тежки последствия в перспектива, отколкото изливането им на момента.

„Победителите забравят, че са на състезание.
Те просто обичат да тичат.”

В духовен план хората, които търсят победата на всяка цена и с всички средства са губещи. Изкуството на победителя е в запазване на вътрешната хармония независимо от обстоятелствата. Както и умението да надраснем дуализма на хубаво/лошо, да можем да откриваме ползите и закономерностите във всичко случващо се.

Накрая искам да вметна, че понятието Позитивизъм има твърде различно значение от позитивност. Позитивизмът е методологическо течение в науката, призоваващо за реализъм и прагматичност (емпиризъм) в изследователската дейност. Ето какво вади Гугъл на първо място.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Същото определение дават и тълковният и чуждоезичният речник.

 
Сори за дидактичния тон, направо се подразних на себе си, но истината имаше нужда да се уригне, та услужливо я потупах по гърба.


п.п. Който иска да прочете Холографската вселена, мога да му я пратя в електронен вид. Драснете ми на navivonavi@abv.bg


Тагове:   мислене,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thedarkangel1977 - някой май е скаран с таговете :)
30.06.2008 19:20
някой май е скаран с таговете :)
цитирай
2. bloghead - @nav
30.06.2008 19:52
Нав, защо го написа? Сега, Евразол, ще те изкара, човек, който пише само за популярност. Ако не вярваш прочети коментарите след неговата статия :))).

Браво и поздравления за хубавия постинг, мен ме мързеше да седна да му обяснявам на дечкото нещата от живота :-)
цитирай
3. melsun - :)
30.06.2008 20:35
И на мен там ми се искаше да споделя друго, по-различно мнение, но ми се стори, че няма да ми е много лесно да го формулирам накратко! Пък и не съм запозната с терминологията и доказателствения материал! :) Но ти чудесно си го направил! Споделям! Поздрави! :)
цитирай
4. victoriavselena - Чудесно
30.06.2008 22:37
описано. Поздравления.
цитирай
5. анонимен - Често пъти, в един спор като се из...
30.06.2008 23:03
Често пъти, в един спор като се изясни добре точно какъв смисъл се влага в понятията, за които се спори, отпада и необходимостта да се спори. Май и в този случай така се е получило...Не мисля, че Евразол с нещо противоречи на това , което е написано от Н. Просто позитивизмът в двата случая е разгледан по различен начин, с различна цел . "Някои изказвания" могат да изглеждат едностранчиви, просто защото не стига време и място да се каже всичко, а може и поради желанието на автора да бъде по-конкретен. От друга страна така се дава поле за въображението на читателя.
цитирай
6. nav - Благодаря на всички
30.06.2008 23:07
Постингът излезе по-зле отколкото ми се искаше, но една спешна работа ме притисна, опипа ме нагло и ме завлече до Обеля 2 по едни дела, които се оказаха съвсем не сексапилни. Темата е обширна и още много може да се каже, но блогпространството едва ли е най-подходящото място за суха аналитичност.

В случая постингът на evrazol звучи като провокация, а не сериозно мнение и не бих тръгнал да споря по въпроса. Просто използвах възможността да седна и напиша нещо, което отдавна надава глас, щото от много задачи нещо време за писане не остава.
цитирай
7. nav - dvd
30.06.2008 23:10
Ами аз вече си дойдох. За цели два месеца, оле. Драсни кога си на линия за по бира :)
цитирай
8. venercheto - хм,
30.06.2008 23:43


имах нужда да прочета точно това..както ми се е случвало и друг път с твоите постинги. Поздравления, и би ли ми пратил книгата- аз вече ти пуснах меил. :)
Ще съм ти много задължена. Благодаря и за поста :)

венерчето
цитирай
9. анонимен - Добре е, че си го написал:)
01.07.2008 00:55
Макар да е във форма, в която няма предизвикателни изхвърляници, нито отрицание - които така се харесват на мнозина :)))
цитирай
10. victoriavselena - Опит
01.07.2008 10:44
Сварете малко количество ориз. Без подправки,само с малко вода. Разделете го в два буркана и ги затворете добре. Оставете ги на видно място, Например на плота в кухнята, така че да ги следите ежедневно и да можете да разговаряте с тях. Важното е да бъдат при еднакви условия. На единия буркан залепета етикет с положителни думи, като ЛЮБОВ, БЛАГОДАРЯ, РАДОСТ, ЩАСТИЕ
На другия отрицателни думи - ИДИОТ, ОМРАЗА, НЕЩАСТИЕ, БЕДНОСТ
При всеки удобен случай се обръщайте към бурканите и им изпращайте съответно положителна енергия на "Положителния" буркан и отрицателна на "Отрицателния" буркан. Говорете им, пейте им, както ви е удобно, но общувайте с тях по съответния начин.

След около три месеца ще видите огромна разлика в състояние на ориза в двата буркана- един и същи ориз, приготвен по един и същи начин,съхрняван по един и същи начин. разликата да бъде само вашето отношение към тях . Успех. Споделете вашия опит.
цитирай
11. nav - виктория
01.07.2008 10:55
Това не се ли правеше с деца, а не с ориз ;)

Иначе Емото каза достатъчно за ефектите. Аз лично гледам да си бая на храната и на квото сваря наоколо.
цитирай
12. victoriavselena - Цинизъм?!
01.07.2008 15:15
Тъжното е че си прав.
Ето това е Посланието на Водата
http://www.watermessage.hit.bg/,
а нея я има в изобилие и в нас и в децата ни
цитирай
13. nav - да де ))
01.07.2008 19:29
хората само за този ориз говорят, без да съзнават, че същото важи за отношенията помежду им и тези с децата им.
цитирай
14. sexsi - и пак и отново
02.07.2008 22:19
Добре, че има люде като теб да пишат толкова добре. Разрешими да го препечатам и да го навра в лицето на доста хорица край мен. Че аман от българи, които реват и се оплакват, а нищичко не правят да променят нещо в себе си и край себесил БЛАГОДАРЯ ти!
цитирай
15. apollon - съгласен
02.07.2008 22:19
съгласен
цитирай
16. nav - sexsi
03.07.2008 00:29
Не им се сърди, на това са научени. Човек трябва да излезе навън, за да го види отстрани.
Мерси за хубавите думи ))
цитирай
17. namo - нав е вечно прав :)
03.07.2008 02:47
и на яве и на сън... и отвътре и отвън :)
цитирай
18. nav - хаааа
03.07.2008 11:40
Преди много години се оплаках на една приятелка колко ми се дразнят хората, че звуча толкова самоуверено. А тя ми рече "какво да се прави като си винаги прав".

С годините се научих да бъркам, че да не ме мислят за странен ))
цитирай
19. namo - :))
03.07.2008 14:57
те и грешките показват правота, за онези дето виждат ;)
цитирай
20. анонимен - Ееех Нави,
05.07.2008 15:48
като балсам за душата е този твой пост - нищо че ти самият не си го харесваш твърде много :-)

Ще го прекопирам при мен, за да могат и моите читатели да го прочетат, че инак твърде егоистично би било да го запазя само за себе си - този уникат :-)

Някой ти беше подметнал горе, че си скаран с таговете и като гледам - не си коригирал още линка в гугъл - думата позитивизъм ли да търся там?

Поздрави,
Таня
http://djekova.info/blog
цитирай
21. nav - Таня
07.07.2008 10:00
мерси, че ми напомни за таговете. То аз с много неща съм скаран и добре, че има народ около мен да коригира.

Поздрави ))
цитирай
22. zaharosana - :)
27.08.2008 14:42
в сферата на Холографската вселена бих споменала и филма The Secret...
цитирай
23. nav - Мда
28.08.2008 00:05
въпреки че е доста американизиран и навира главно примери с печелене на пари, принципите са верни.
What the bleep do we know повече ми хареса.
Поздрави.
цитирай
24. анонимен - :)
28.08.2008 11:04
всеки може да си вземе от филма това, което му харесва
другия не съм го чувала...
цитирай
25. zaharosana - :)
31.08.2008 22:16
What the bleep do we know се оказа доста разхвърлян и сблъскващ два светогледа, волно или не опитвайки се да ги обедини...струва ми се като шит с бели конци.
цитирай
26. nav - хм
01.09.2008 01:02
филмът е американски, което обяснява своеобразния му популярен език. За конците не съм съгласен, защото концепциите във филма са строго научни и емпирично аргументирани през последните десетилетия. Идеята за пренасянето на квантовата логика в ежедневието я има още в Дао Дъ Дзин.
Не знам какво точно имаш пред вид под "сблъскващ два светогледа, волно или не опитвайки се да ги обедини". За мен ценността е, че показва градивна гледна точка към реалността, която прави всеки господар на живота си.
цитирай
27. zaharosana - :)
01.09.2008 13:10
научно с ненаучно, материализъм(невронните вериги,въз основа на които се създават емоции и навици) с идеализъм(творене на света около нас посредством съзнанието) - всъщност това няма значение, концепциите постоянно се менят, а и защо пък да не ги обединяваме
"градивна гледна точка към реалността, която прави всеки господар на живота си" - абсолютно съм за
цитирай
28. анонимен - :)
04.08.2009 10:19
hi, otnosno pozitivnoto mislene - kak se pravi tova? Viarvam v logikata, i tursia obiasnenie za vsi4ko - i taka bez da iskam se natukvam na nepozitivni ne6ta. I kak stava taka, 4e moiata misul, koiato ne sum opredmetila v slovo, e dostupna za niakoi drug osven men, ili "moje" da okaje vlianie v/u realnostta?
цитирай
29. анонимен - :)
04.08.2009 10:38
съжалявам за латиницата, не се усетих:)
едва сега видях, че коментарите са от 2008, както и да е. Пиша тук, защото ме занимава темата за позитивното мислене, и тъй като вече не харесвам книжките от отдел Социална Психология, ще се радвам на философска храна за моя мозък. Поздрави
цитирай
30. nav - :)
04.08.2009 11:05
Какво да ти кажа, дълга тема, пък време кът. Но е достатъчно да споделя, че нещата са безкрайно прости, стига да намериш точната гледна точка. За мен е лесно, а щом аз мога, значи и другите могат. Тъкмо издадох книга (Иван Владимиров - Нав), казва се "Смешна Метафизика". Основни теми са лекотата и позитивното мислене, а ако четеш между редовете, ще разбереш и каква им е цаката. Пък и ще се посмееш доста.
Поздрави :))
цитирай
31. анонимен - :)
04.08.2009 12:18
Гледах предаването по БТВ и така открих вашия блог. Книгата ще може да се купува след 5 авг., нали? Интересно какво означава "точна гледна точка"? Но е вярно - дълга тема.. Поздрави
цитирай
32. nav - вече е по книжарниците
04.08.2009 17:10
има я в Хеликон-ите, Българската на Кристал, Писмена (Малкото НДК), Сергия 52 на Славейков и разбира се у нас. Ако те интересува, мога да ти я дам лично с отстъпка.

Иначе във всяка ситуация има поне една гледна точка, от която нещата изглеждат съвършени и закономерни :)

п.п. предаването ми се стори доста куцо. Как ти се видя отстрани?
цитирай
33. анонимен - благодаря
04.08.2009 21:48
субективната гледна точка - (не че има друга) - постави я под съмнение и цялата закономерност се изпарява..
не обърнах внимание на формалното в предаването
ако има в книгата неща като писанията тук от смешна метафизика, ще бъде забавно:))) благодаря и поздрави
цитирай
34. zaharosana - аз съм пропуснала
05.08.2009 11:34
кое е било предаването по Btv?
цитирай
35. nav - :)
05.08.2009 13:24
в сутрешния блок, културната рубрика с Ростислава Генчева. Довечера ще ни дадат за малко и по новините на тв7. Утре от 3 някъде ще съм в джаз фм, а в петък по бнр със златна костова (око,ло 19 ч.).
Но шоуто ще е днес в Хеликон :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358217
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031