Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 14:21 - Книгите, които ни прераждат
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 18391 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 24.07.2008 22:14


В живота има един прост закон - промяната е основа на еволюцията. Всичко във вселената, от материята до съзнанието, се стреми към растеж, към експанзия, към нови и по-висши форми. Останеш ли на едно място, загниваш. Затова и цял живот се опитвам да надраствам себе си, да обхващам все по-голяма част от света, да поглеждам през очите на повече хора и същности. Стремеж към Universal Perspectivism, така му викат някои философи, или пък диссоциация/разграничаване и интегриране (животът надраства материята, но я включва в себе си). В Психологията този закон е постулиран като equilibrium - disequilibrium - higher level equilibrium (баланс - дисбаланс, провокиращ към действие - по-високо ниво на баланс), в Теория на Хаоса се описва като инкубационно състояние на хаос, в което се формира по-висш ред. И т.н.

Книгите са една от многото форми на израстване, те са своеобразен език, към който не всеки има природен афинитет (и не е нужно). Но обикнеш ли ги, дават хоризонти, каквито само общуването надминава. Като всичко в този свят и книгите имат различна стойност, говорят на специфично наречие, носят своеобразен заряд от енергия. Да откриеш точната книга за себе си е събитие, което има силата на кръщение.
Така и не се научих да чета с удоволствие великолепни мислители като Лиотар, Фуко, Хайдегер, въпреки че нямам проблем да ги разбирам. Крайно рационалните автори ме затормозяват със сухотата и сериозността си, липсва им онази щипка хумор, лекота и трансрационалност, които да преведат идеите им през блатото на ума и да ги запечатат в мен на клетъчно ниво. Защото да разбереш нещо е далеч от достатъчно. Добрият автор умее да го инкрустира в душата ти, да го направи част от природата ти.
Друг тип информативни четива, които не се научих да чета са американските книжки от сорта на Изкуството да бъдеш Бог, Силата на положителното мислене и Как да постигнем едикаквоси докато спим. В тях авторът сякаш се опитва да налее с фуния акъл в главата на простодушния читател, всичко е обяснено като за идиоти, сдъвкано и храносмляно до пълна загуба на хранителна стойност. Въпреки че обикновено тези книги говорят за важни и истински неща, езикът им ме изпълва с отвращение, защото нарушава основния закон за споделяне на знания - мъдростта не се предава с думи, тя трябва да бъде преживяна, за което се иска авторът да омагьоса читателя на емоционално ниво, да го въвлече в автентичното преживяване на дадена история, за да може знанието да се превърне в личен опит. Добрият автор никога не казва нещата докрай, а води читателя към онова състояние, в което да си ги открие сам. В психологията това е известно като Зоната на най-близко развитие (zone of proximal development) на Виготски и още като Scaffolding.
Ефектът от подобни американски поп четива е, че правят писачите им богати, а
читателите превръщат в "пациенти", които се чувстват окей, докато си взимат редовно лекарството. Познавам доста такива, изчели са всичко в жанра. Тъжна картинка, никакво приложение.

Както казва често една приятелка, едно е да знаеш, друго е да можеш и съвсем трето да го правиш. Малко книги те превеждат докрай по този  път. Но има и такива. Изпълват те с титанична енергия и се чувстваш готов да превземеш света, повярвал в довчера невъзможното (това без да си взимал кока или амфетамини). Тези книги те изкъртват от фалша и посредствеността на консенсуалната реалност, разкриват ти, че светът е повече от това, което ти показват по телевизията или което ти казва съседката, превръщат те в Търсещ. Или казано иначе, в Друг.
В младежките години така ми подействаха Цветя за Алджърнън на Даниел Кийс, Илюзии и Джоната Ливингстън Чайката на Ричард Бах, Странник в странна страна на Робърт Хайнлайн, Дао-то на Пух и Дъ-то на Прасчо на Бенджамин Хоф, Играта на Ендър и Говорителя на мъртвите на Орсън Скот Кард, Тъй рече Заратустра на Ницше, Хрониките на Дао на Ден Миндао, Параграф 22 на Хелър, Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет и Лайла на Робърт Пърсиг и други. Но има и една категория научни книги, написани със сърце и на достъпен език, които ме преродиха в един по-смислен и закономерен свят, свят с безкрайни човешки възможности и много красота. Такива за мен
бяха Утрото на Магьосниците на Луи Повел и Жак Бержие, Холографската Вселена на Майкъл Толбот, Кратка История на Всичко на Кен Уилбър и . . книгите на Робърт Уилсън (най-вече Въстаналия Прометей, Квантова Психология и Неврополитика, написана с Тимъти Лиъри). Боб е удивителен автор, умеещ да облича ценни научни идеи в модерни и занимателни дрехи, да им слага маската на водевилното и магарешките уши на абсурдното. Автоиронията му има гръдната обиколка на неконвенционалността му, а дълбокомислието му е с червило, оле. Разбира се, едва ли ще се услади на всеки, но мисля всеки трябва поне да го опита. Ето една чудесна статийка за него. Освен това Боб е къде ли не из нета. Навиго ))

http://www.shadowdance.info/800Broeve/Br47/profile/profile_sd47.htm 

И накрая най-важното. Който тръгне по пътеките отвъд невежеството, трябва да познава пътя. Спокойствие има само в пълния сън и в пълното познание. Всичко по средата варира от екзистенциален дискомфорт до чиста болка. А събуждането обикновено става така ;)





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divnaya - ~*~
23.06.2008 21:18
радвам се като виждам намерението ти осъществено; поздравления за коментарите около творчеството на 'Боб':) иначе с три ръце и пет крака се присъединявам към списъка с добри четива, които така хубаво си описал! да не забравяме Селинджър, Уилям Уортън, Джон Ървинг, Буковски и още много, много....
цитирай
2. nav - :)
23.06.2008 21:56
Списъкът с вдъхновения е дълъг, за Уортън и Селинджър въобще няма да говоря, че ако почна . . Тук акцентът е върху книги, които разширяват хоризонтите на реалността и провокират разширение на съзнанието ))
цитирай
3. sunflower - има много които са ми бъркали в душата
23.06.2008 22:45
Кастанеда, Хесе, Торо, Тагор, Вонегът, Керуак, Морисън, Ра-Хари, ако щеш и Пратчет, но все още търся .... ако не намеря повече, ще го напиша сама :)))
цитирай
4. nav - От гореспоменатите
23.06.2008 23:03
само Ра-Хари не ми е бъркал, за него не остана дупка, хаха
цитирай
5. viki11 - Ами...
23.06.2008 23:17
колко индивиди познавам, да знаеш, които хич и не се стремят към развитие, а само развиват хватката: ръка за бира, ръка за мезе... или пък бягат след топката... Случаи много.
цитирай
6. nav - ъхъм
23.06.2008 23:31
ма тея не са индивиди, хъхъ
цитирай
7. divnaya - намиго:)
24.06.2008 17:01
няма да отварям темата, че според конкретния човек всяка книга би могла да разширява хоризонтите на реалността и да провокира разширение на съзнанието:) Андерсен и Астрид Линдгрен при децата, наример:) но темата ще стане много дебелаи това мойто е само лека вметка:) до скоро виждане!
цитирай
8. eliza - :)
02.07.2008 01:11
чувствам се добре дошла в храма на начетените. :))) една забележка само - защо търсите в книгите онова, което трябва да се намери отвътре? Та те са само стъпало по безкрайната лична еволюция, а ти, щом си чел Уилсън, nav, знаеш, че пътят към по висшите нервни вериги (еволюирането), не минава през рационалистичния мироглед.
Пък от разширяване на хоризонти до промивка на съзнанието и зомбиране има само една крачка. Виж, за болката си прав. Не знам колко съм свършила, но виждам още колко много остава. А след невежеството идва осъзнатото невежество и усвоеното невежество. :) Тъй че - пълен напред и попътен вятър :)
п.п. Клипът е чудесен.
цитирай
9. nav - Абсолютише съгласен
02.07.2008 12:14
Както често обичам да натъртвам (като един истински търтей), книгите са само инициация на търсенето, катализатор на пробуждането, потвърждение на преживяното. Нищо не може да замени директния опит.
Права си за рационалното, но то е нужен етап, през който трябва да се мине, за да може да се надрасне. Висшите нервни вериги са трансрационални, но те интегрират рационалното в себе си или както казва Уилбър, диференциация и и интеграция му е майката :)
В последния ми постинг (http://nav.blog.bg/viewpost.php?id=207348) специално разграничавам разширяване на хоризонтите от промивка на съзнанието и зомбиране. Нюансът, както казваш, е едва забележим, но ефектите са диаметрално противоположни,
цитирай
10. анонимен - :)
29.06.2009 12:16
a освен книги вече има и блогове, които ни прераждат
цитирай
11. nav - три пъти оле за което :))
29.06.2009 12:39
а скоро този блог ще се превърне в книга. Как да не се радва човек на такива диалектически трансформации.
цитирай
12. анонимен - същият анонимен
30.06.2009 20:49
страхотно, само дано не изчезва блога... :))) обаче забелязал ли си, че блоговете са много по-различно нещо от книгите, с което искам да кажа, че тази книга, въпреки, че ще е най-малкото интересна, няма да въздейства по същия начин
цитирай
13. nav - така си е
01.07.2009 03:15
най-малкото защото в блоговете можеш да слагаш линкове, а и имаш конкретна аудитория. Пък и можеш непрекъснато да се редактираш.
цитирай
14. анонимен - хехе
01.07.2009 09:47
аз пък имах предвид усещането заради това, че всеки момент можеш да се включиш с коментар и усещането за развитие, тъй като се update-ва...и най-вече контакта с автора...абсолютно За линковете :)
цитирай
15. анонимен - Не е зле да потърсите "Архе...
26.03.2010 08:57
Не е зле да потърсите "Археометърът" на Сент Ив Д'Алведр....Чете се трудно и изисква доста широки познания...Най-репресираната книга...Там между другото се дефинира и понятието "судрас" - "Какво съм аз - нищо? Какво искам да стана - всичко!" Показана е еволюцията на нисшите духом човеци...След Хелър, Хесе, Фуко, Повел и Жак Бержие ...естествено продължение..
цитирай
16. nav - мерси :)
26.03.2010 18:28
Звучи точно като за мен, ще я потърся задължително. Предполагам е преведена на български.

:)
цитирай
17. анонимен - payday loans online 313 6921
18.10.2012 05:56
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13770>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17079>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20811 payday loans online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358094
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031