Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2008 07:35 - Просветление за начинаещи
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 16955 Коментари: 26 Гласове:
2

Последна промяна: 10.01.2009 06:18


Този трактат е за теб, приятелю, не ти, който четеш, а ти, който търсиш*.

 

Тези дни се вдъхнових от индианско - индийската мъдрост в блога на Венци и като един бивш червенокож гурю, сядам да пиша компендиум по трансформиране на реалността. Аз и прав мога, но малките неща (мазоли и пришки) са най-трудни за трансформиране.

 

Както знаят всички почитатели на клишетата, Истинската Промяна започва в нас самите. Тя сублимира проблемите, трансцендира каузалността, обезсилва обстоятелствата. Затова не мрънкай колко ни е скапана държавата (знам, че не мрънкаш, ама се престори малко, та да вържем текста), а проследи тези няколко основни стъпки в магическото превръщане. 
 

И така, първа и най-важна стъпка е да си оправиш пърхута. Щото виждал ли е някой просветлен с пърхут. Добрият външен вид не прави човека, качественият човек създава добрата външност. Както пише по разни смарагдови плочи и други алхимически павета, външното е проекция на вътрешното. И като такова е задължителна предпоставка за духовнo израстване.

Добрее, вече си чист и спретнат, отървал си се от наркоманите в рейса, които все се опитват да шмъркат от ревера ти. Сега можеш да преминеш към усвояването на базовите умения да потъваш вдън земя, да си гълташ езика, и да цепиш косъма на две. Научиш ли се да ги правиш когато поискаш, ще можеш да не ги правиш изобщо. Това само по себе си е голяма победа.

 

Продължи с развиване на способностите да летиш в облаците, да строиш въздушни кули, да повдигаш планини и да покоряваш върха на щастието. Вероятно правиш тези неща така или иначе, но Силата идва, когато ги превърнеш в съзнателен процес. Повечето хора живеят механично. Промениш ли това за себе си, си няколко чифта гърди напред. Добро упражнение е да отделяш по десетина минути дневно в съзнателно дишане. При повече амбиция можеш да се гмурнеш и в Прана Йога. Също често се разхождай без посока, просто наблюдавайки. Тук съветите на Хенри Дейвид Торо са безценни.

Съзнателното живеене ще те накара да забележиш основните житейски принципи. То води до вникване в Света и демистифициране на Невъзможното, което пък е основен елемент в алгoритъма на магията.

Невъзможното е съвършеното предизвикателство. То провокира появата на Вяра, защото само с изключителна Вяра можеш да го превърнеш във Възможно. Мда, Вярата е следващата най-важна стъпка. Стъпка по стъпка към крайната цел – Лекотата, която случва всичко.

Тук мисля вече тотално те обърках, което по всички Дзен стандарти е най-прекият път към просветление. Все пак, за да не ти е чак толкова лесно, ще обясня някои подробности.

Самовнушението – другото име на Вярата, е един от най-древните инструменти за случване. То се базира на постоянно насочване на вниманието в избраната посока, фокусиране, визуализация. Или както казва любимият ми сифилистик ‘когато дълго се взираш в Бездната и Бездната започва да се взира в теб’. Предимството на сифилиса е, че откъсвайки те от възможността за нормален (полов) живот, оставя доста време за взиране.

Един стар, но не и сенилен труд на Исихастите описва придобиването на постоянна Вяра като процес, в който началният скепсис минава през етап на механично повтаряне на избрани мантри. Мислите и думите имат космическа сила, пише там, и ни въздействат, дори когато още не вярваме в тях с цялото си същество. Така тази практика на повторението ескалира в задвижване на вътрешните енергии (не ги бъркайте с признаците на гастрит), които достигат критично натрупване и се просмукват в мисленето, в клетките ни. Заченат ли мислите Вяра (за агностиците нека да е увереност), енергията прелива в действията и започва да случва нещата. Както се казва – при обикновения човек битието определя съзнанието, при магическия – съзнанието определя битието. Ето как го формулира Гуру Пуджа:

 ‘Постепенно ще установите, че медитацията ви става много дълбока. Ще станете много, много дълбоки. И вашите сили ще почнат да се проявяват. Могат да бъдат решени всякакви проблеми. Каквото и да искате да направите, то ще бъде възможно за вас.’

 

Важно условие за постигане на нужното фокусиране е ежедневно почистване на ушите и кожичките на ноктите, наред с отърсване от статичните културни напластявания, предразсъдъците и условностите. При някои хора те дотолкова са пропили съзнанието (кожичките), че се налага повторно запечатване (импринтинг) чрез методите на психеделичната/холотропната терапия, невро-лингвистичното програмиране, или обикновено тиксо.

 

Но да не усложняваме нещата прекалено. Моят опит сочи, че промяната може да се постигне и с няколко напълно достъпни похвата. Например като прекарваш по час-два дневно насаме със себе си (далеч от улицата, телевизора, празните приказки). Това е времето, в което истински общуваш със себе си, задаваш си екзистенциални въпроси, а понякога дори си отговаряш. На Изток наричат някои форми на това общуване медитация и освен че от (книгите за) нея могат да се изкарат много пари, тя служи за постигане на пълно вътрешно фокусиране (онова фокусиране).

 

Също така помага да водиш динамичен начин на живот. По-лесно е, отколкото звучи. Просто взимаш динамичния начин на живот (от родител или приятел, в краен случай от магазина) и го водиш на театър, кино (препоръчвам Одеон), на интересни места и интересни хора. Може и по жени да го водиш. Понякога има невероятен ефект, но рискуваш да бъдеш нарочен за курвар от масата и стола. Все пак, ако мога да перефразирам Маркес – всичко, което води до градивна промяна е ценно, без значение от формата. Защото промяната (пише в учебника по биология) е основа на еволюцията. А както става ясно в настоящия нетежък труд, основна способност на магическия човек е да променя събитията в желаната посока.

В тази връзка изключително полезно е отърсването от рутината и навиците – от несъзнателното пушене до втръсналата работа. Ако ти е трудно, заобиколи се със стимулираща среда от будни, активни и мислещи хора, които да ти дават нужното побутване.

Бъди любопитен, въпросите са по-важни от отговорите. За разлика от обитателите на средновековието (което свърши преди стотина години), съвременният човек се ползва с две чудесни привилегии – достъп до информация – книги, филми, мрежа и т.н., и достатъчно свободно време (не копа по цял цен като прадядо си) да поразсъждава над принципите на Вселената, както са го правели перипатетиците на Аристотел.

Последното нужно е търпението на бяла мечка, дебнеща до дупката на тюлена (това може и без да си мечка, пробвал съм). Ако нямаш мярка в постоянството, може дори да придобиеш способности като левитация, телекинеза и телепатия, което ще ти позволи да пестиш от бензин, да си пиеш кафето без ръце и да знаеш какво искат жените. За не толкова напредналите, наблягащи само на йогата, остава утехата от способността да се самозадоволяват орално.

Много нещо написах, стана цял панегирик на човешката всевъзможност. Та нека синтезирам, апофтегмирам, хипостазирам или казано на български – да обобщя конкретно.
За постигане на пълна Лекота не е необходимо да ти се случи сатори, катарзис или друга чуждица. Не е необходимо дори да си се запознал с дебели и потни езотерични трактати. Всичко нужно е една най-обикновена Клизма. Без майтап, щом разсъжденията и медитацията не помагат, прибягвам до Нея.
За пълноценна Клизма е нужен асистент режисьорІ, който да режисира пъхането на маркуч в задника и наливането на литър топла вода в дебелото черво, докато стане по-дебело. Можеш да ангажираш и оператор, ако желаеш да увековечиш момента. Следва петминутно джуркане с цел обиране на токсините и наличното гюбре. За предотвратяване на теч не е нужна тапа, а нормално функциониращ сфинктер. Ритуалът приключва със салют в чест на Лекотата.
Към клизмата няма пристрастяване, така че може да се прилага ежедневно. Няма и ограничения като нужда от партньор или скъпи медикаменти. Резултатите са гарантирани. Постигнатата Лекота е автентична и няма страничните ефекти от четенето на дълбокомислени текстове и менталните напъни
 ۜ.
На всички начинаещи, успех.



* Ти, който търсиш да се посмееш.

І Е, човек може да се оправи и сам; в аптеките продават комплект за първа (клизма) помощ.

 ۜ Страничните ефекти могат или не могат да бъдат всякакви, като най-често се свеждат до опасни изменения на мозъчната кора, или обикновени хемороиди (от напъните).

 



Тагове:   начинаещи,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - Благодаря ...
05.01.2008 10:52
почувсвах се малко по-просветлена от обикновено и значително по-весела. :)))
хем, не съм съвсем начинаеща, най-малкото защото физиологически съм с един чифт гърди напред. :)
цитирай
2. анонимен - Нав,
05.01.2008 16:36
ей такова нещо отдавна ми се четеше - само ти ги пишеш така, благодаря - ще си го копирам някъде, а предполагам нямаш нищо против и в блога си да го кача - ценно е и е хубаво повече хора да го прочетат, нали нямаш против?
цитирай
3. divnaya - Здравей, приятелю! Искрено бла...
05.01.2008 22:38
Здравей, приятелю! Искрено благодаря, защото имах жестока нужда от това пошляпване, за да дойда малко в съзнание!

Наскоро си препрочетох Девет разказа и Семейство Глас на Селинджър и там във Франи ставаше въпрос за някаква апокрифна руска книга от 19 в. "Откровенията на странстващия богомолец", според която чрез непрекъснато молене дори и в началото да нямаш вяра, тя се случва в теб постепенно и те преобразява. За пореден път това ми въздейства много силно, защото и съм го изживявала. Радвам се, че попаднах чрез теб и на труда на Исихастите:))) Абсолютно сем убедена, че се случва точно така, както си го обяснил.

Иначе с dennis си подискутирахме по това как "ако се взираш достатъчно дълго във вселената, и тя запова да се взира в теб" и имам да си го дъвча докато свят светува това:) Мисля си колко книжки имам да чета и това ми носи някакъв приятен гъдел. Отвам да си правя чай, а на теб желая един възторжен ден!
цитирай
4. nav - Ами Янче,
05.01.2008 23:26
то става въпрос за същата книга. Моята многочела глава вече не помни подробностите, но идеята е на Исихастите. Семейство Глас беше безумен деликатес за мен навремето.

Поздрави и продължавай да обичаш :))
цитирай
5. divnaya - Имах тайното подозрение, но не бях ...
05.01.2008 23:40
Имах тайното подозрение, но не бях сигурна - за книгата:) Гласовите са много мои хора и редовно им ходя на гости...
цитирай
6. divnaya - Исихазъм
06.01.2008 12:29
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B7%D1%8A%D0%BC
цитирай
7. анонимен - от Мел
06.01.2008 15:50
Това е много интересно. Къде може да се прочете повече за "Динамичната медитация на Ошо, Преминаването през Портала и Заземяването на Енергията", както и за и меркаба?
цитирай
8. nav - Мел
06.01.2008 19:41
Потърси в нета представителството на Ошо института в БГ. Редовно организират семинари, лекции и работни групи. Ако не успееш да намериш, ще звънна на няколко другарчета там и ще ти дам координати.
Това с портала и заземяването е част от терминологията на безбройните техники за отваряне на съзнанието и събуждане на енергията. Аз лично не бих ти препоръчал да се губиш в усложняващи живота подробности. За мен на-простата и ефективна техника е да приемеш света като съвършен и да се научиш да го виждаш като такъв. Останалото си идва само.
цитирай
9. анонимен - аз,
07.01.2008 00:54
в контекста на коментарите, май се появявам точно навреме, тъкмо тази сутрин мислех да правя Динамична, хаха
но за по-сигурно ти пращам един режисьор, да ви ги постави, респ., обясни по-добре нещата :)
иначе, бързам първа да ти кажа - ДА ТИ Е ЧЕСТИТО ИМЕТО!
с това сърце на челото, от снимката ти на предния постинг, и след прочетеното тук, едно вече е ясно, новият месия е дошъл с името ИВАН - ЕХ, благодаря Ти, Боже, че Си ми Приятел!
с какви ли още знаци по тялото ще се върнеш оттамо, не ми се мисли
прегръдки, успешна година и бъди добре!!!
... а ние ще ударим довечера по едно за Твое здраве, да видим как ще се отрази това на Просветлението:)))
цитирай
10. анонимен - ... а, ти,
07.01.2008 01:20
таковата, боже, да ме прощаваш, ама, франсоа вийон върна ли ми го, на хартиен носител имам пердвид, не в плът, опазил бог!
не, че ще си спомниш, ама аз да питам, ей тъй на, така и така днеска ти е празник
цитирай
11. nav - Хах, Тара,
07.01.2008 08:55
тук братчеда само ме бъзика как ще си направя секта с безброй последователи, опазил господ.

Книгата ти я върнах, доколкото си спомням. Изкараха ново издание, което си купих. Но ще помоля домашните да погледнат.
Поздрави и песни :))
цитирай
12. self - Ха, честито бат Ван!
07.01.2008 11:37
всичко да ти е наред при теб. да се слушате взаимно с даскалите и дружките там. Тебе още не ти е дошел празника по американско, но ке дойде:) Хайде поздрави и доскороро!
цитирай
13. eleni - гледам само аз липсвам в компанията:)
07.01.2008 13:02
да ти е живо името! И, ако е поне на една стотна толкова живо, колкото си ти, би трябвало днес да се щура еуфорично около главата ти като малка сияеща частица. Обади се, моля ти се, щом достигне скоростта на лекотата и почне отстрани да се вижда кат ореол - да знаем да подаваме документи за регистрация на сектата, хаххахаххах

вместо да ти пожелавам да бъдеш такъв и онакъв, мога само да кажа - бъди себе си, установили сме, че по-хубаво от това няма накъде:)
прегръдки:))))

цитирай
14. divnaya - Честит имен ден, Ваньо! Бъди див, ...
07.01.2008 13:15
Честит имен ден, Ваньо! Бъди див, възторжен и вечно озарен като на онази снимка, на която Щастието може да завиди:)))))
цитирай
15. pafka - приемам този възторжен пост
07.01.2008 14:13
като поздрав за моя рд(5.01.) ;)

а на теб да ти е честито името, от здраве да не се оттървеш и от любоффф !
цитирай
16. lava - Честит имен ден и от мен!
07.01.2008 17:02
Аз пък съм в две групи.
Първо съм в групата на почитателите и се присъединявам към всички прекрасни пожелания (то не остана ни едно оригинално да блесна и аз с интелект и да докажа роднински връзки).
Още съм в групата на потърпевшите. То не бяха рожденни дни, не бяха именни дни. А да хапнем за твое здраве, а да пийнем за твое здраве. Тук таме още някои празници се навървиха. Та се поналях доста . И сега седя тежко в един ъгъл и с ужас си мисля какво ни чака довечера. Добре, че преди трапезата ще идем на театър в Сфумато за доза интелектуално възвисяване.
И да знаеш това дето жертвоготовно ще погълнем за твое здраве след театъра, ако ти се въздаде като здраве ще ти стигне поне за още сто години.
Да си жив и здрав!
цитирай
17. norass - :)
07.01.2008 23:16
Светкаш, светкаш Нав :)

Отивам да покажа това бисерче на бандата търсещи в калдата :p

И да си носиш със здраве хубавото име. Честит имен ден

http://zeitgeistmovie.com/
Подаръка.
цитирай
18. nav - Хее,
08.01.2008 08:41
мерсиско другарчета. Да сте живи и здрави през новата година, пък и по-натам. Скоро ударното бачкане приключва и ще драсна на всички индивидуално :))
цитирай
19. анонимен - Мммм...
19.07.2008 06:35
... прекрасен текст. Наистина прекрасен!
Мисля, че сега откривам блога и това, което виждам, ме кара да кажа, че е страхотен.

Аmelia
http://ameliaekhart.wordpress.com/
цитирай
20. nav - ммм
22.07.2008 01:38
истинският комплимент е онзи, който идва от ценители ))
цитирай
21. bemberski - Трябва да почета още, за да мога да ...
25.10.2008 00:57
Трябва да почета още, за да мога да кажа каквото и да е. Светло-синята лекота на текстовете ти вдъхновява истински.
цитирай
22. nav - мерси, мерси
28.10.2008 04:29
даже и мен ме вдъхновява, когато лекотата на живеенето се позагуби. Добре, че не става често, че иначе ще се чета прекомерно и ще си се соча за пример, което си е малко егоцентрично, хъхъ.
цитирай
23. bemberski - Ами аз пак препрочитам и пак кисна ...
17.11.2008 23:28
Ами аз пак препрочитам и пак кисна тук, вместо да превеждам, което само по себе си показва останки от инстинкт за душевно оцеляване.
Страхотен текст, но не защото е текст, а защото е страхотен.
Много дълбочина в лекотата.
Да.
цитирай
24. nav - нда
18.11.2008 01:04
и аз си го чета редовно, за да се присещам за това какво мога и трябва да бъда ))
цитирай
25. анонимен - Магнетично....
13.01.2011 07:44
НАТ, благодаря ти за блога. Ех, късничко го открих, но пък какво удоволствие е да влизам тук, да чета и да препрочитам...Сериозно, забавно, магнетично навързваш думите...Каква сила само носят те! :)Лили
цитирай
26. nav - :)
13.01.2011 23:50
Благодаря Лили, радвам се, че текстовете ми ти действат така добре. Напоследък нямам време да пиша често, но пък щом сега откриваш блога, ще има да четеш до насита старите неща. Лятото като си дойда за година в БГ ще се концентрирам върху писането и довършването на третата книга.

Поздрави и песни,
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2355515
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031