Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2020 07:08 - Възможността да реализираш бизнес извън шаблона.
Автор: 6ablon Категория: Технологии   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По принцип говорим, че живеем в капитализъм при който конкуренцията формира пазара и то по един качествен начин. Да, обаче, май нещата не са точно така, защото това е само основен принцип, който от много години просто не е верен. Толкова имаме конкуренция, колкото при предишния строй на соца, при който уж имаме различни предприятия, които уж могат да се конкурират помежду си.

Горната теза е темата на настоящата блог статия, която иска да покаже само едно - ако следваш правилата, то определено влизаш в шаблон, където ти на практика не значиш нищо, независимо от способностите ти. Можеш да просперираш, само ако си избереш "правилния господар", а по правило последните обикновено са тъпи индивиди, като тук не визирам само българската реално. Така на практика ти си достатъчно ограничен от възможностите за действие, защото трябва да се съобразяваш с изискванията на господаря, който от своя страна поради ограничената си природа е много по-добре закован към шаблона.

Преди да пристъпим към анализ по същество трябва да отбележим, че това да НЕ следваш правилата не означава винаги, че си нарушител на закона. Това е защото под "правила" разбираме не законите на дадена страна, а принципните действия, които се прилагат в 99,99% от случаите, за да се постигне някакъв икономически успех от дадено начинание. Така например направата на проект, който изобщо не разчита на инвеститор е извън шаблона и ако го заложим на такъв вид решение, тогава шансовете ни да успеем в нашето бизнес начинание спадат хиляди пъти. Но това не означава, че стават напълно нулеви! Успехът зависи все още от самите ние и първото ни нещо преди да се заемем с начинанието е не да решаваме бизнес проблем по същество, а да подготвим почвата, за да променим шаблона за който говорим в не само в тази статия, но и в целия блог.

Това, как да излезем от шаблона е много обширна тема, която по-нататък ще разглеждаме в блога. Сега нека кажем, какво не може да се направи в бизнеса, ако нещата се развиват без продължителна начална подготовка. Като цяло не можеш да започнеш иновативен проект от нулата, защото нямаш ресурс за това. Тук не говорим толкова за финансовите ресурси, които все някак може да бъдат осигурени, а за човешкия ресурс. Колкото и да си гениален ти не можеш да разработваш една сложна система сам, т. е. налага се да има и други хора, които да участват в начинанието. Колкото и големи приятелски връзки да имаш, то пак не можеш да създадеш само от такива хора екип за осъществяването на едно сложно начинание. В крайна сметка ти се налага да наемеш изпълнители и именно тук е гаранцията ти за провала. Наистина когато почнеш своето развитие, то в даден момент ще бъдеш забелязан от конкуренцията, която естествено на този етап е много по-богата отколкото си ти. Тя от своя страна бързо ще привлече ключовите качествени твои кадри, като им предложи много по-високи заплати. Така проектът ти се оказва с гарантиран провал.

Ефектът от отпечатъка на шаблона върху настоящата система на света е особено видим именно в областта на програмирането. На практика всички големи софтуерни гиганти се намират в САЩ, като тук изключение прави само европейската фирма SAP. Малките нишови проектчета като Spotify и Viber не са компании, които задават например модата при ИТ технологиите, а са само някакви странични клончета на успех, които обикновено не просъществуват дълго, преди да бъдат закупени.






Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 6ablon
Категория: Технологии
Прочетен: 4946
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031