Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2017 20:24 - Психология на Драйфането (научно-житейски трактат)
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 3355 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вземи си бележка (под линия). Много са вкусни.

Случило се, значи, веднъж бат Миле да си кара лимото. Той си го кара всеки ден, но това не значи, че от ден до ден има прилика, както показва следната епопейна история. Ta метнал Миле клиент до Little Darlings* ($100), друг до летището ($70). Въобще, денят вървял на добро*, демек оборотно, та чак бат Миле си затананикал She’s got the Jack* на ДиСи (да, бат Миле е толкова дърт). Песента пък го подсетила за това как се родило името й и Миле решил да я разкаже на следващия клиент.

Качват се в тоз момент тройка (не руска, а шведска*) натокани младежи, които за изненада на читателя не били шведи. Две мацки и един пич, значи. При което на бат Миле му става лошо. И не защото е пил, а защото са пили те. При това до степен на стомашна изразителност. Погледнал ги строго Миле с изразителността на сто кила мускули и бръсната глава, па им рекъл, Ако някой повърне в колата, изкача с двета кинта. Младежите се поокопитили и потънали плахо в луксозните седалки. Бат Миле се успокоил и нали си бил обещал (той е човек принципен), им разказал за произхода на песента.

Та значи Бон Скот веднъж лепнал гонорея, но в стаята му след концерт се натресла някаква мома и го пожелала немедленно. Рекъл си, Тая е толкова грозна, че едва ли ще я иска някой’ - така че смело й ударил едно мъдо. Но за зла участ, момата веднага се мушнала в съседната стая на барабаниста Фил и му предала гонореята. Две седмици по късно Фил получил от нея 35 долара сметка за доктор. На следващия концерт в града Бон Скот я мернал сред публиката и я дръпнал на сцената, където на всеослушание обяснил, че тя се била объркала и сметката трябвало да е за него.  

Младежите явно визуализирали гонореята твърде ярко, защото тъкмо в момента, когато пристигнали пред Палата на Цезар, едната девойка взела да повръща като пожарникар. Като я видели (или помирисали) и другите двама взели да драйфат. Милко не останал по-назад и емпатично се включил, заформяйки квартет. Та представи си лъскава лимузина пред лъскав хотел с четири отворени врати, от които повръща по някой.

В следващия момент настъпва сцена като от Четири стаи на Тарантино. Повръщането спира, единият младеж си бърка в джоба, вади два стотака и ги подава на Милко. Той ги прибира официално (все едно досега не е повръщал), пали лимото и драсва.

Това е абсолютно реална история. Ако на някой му е странна, ето обяснението. Неврофизиолозите са открили, че човешкият мозък съдържа вид неврони, които се наричат огледални’. На тях се дължи способността ни да емпатизираме на другите и да изпитваме техните чувства и състояния дори задочно, само като наблюдаваме. Сигурно ти се е случвало да гледаш мач и някой да го ритнат зверски. Толкова зверски, че чак теб да те заболи. Така чуждата болка, меланхолия, радост стават наши и ни карат да надрастваме себе си. Тази способност е, което ни разграничава от животните. Можем да се свързваме помежду си в емоционално и духовно единство, да си съчувстваме, съпреживяваме. Най-важното, тя подлежи на култивиране. Колкото по-развит е човек, толкова по-силно се свързва. Вижда другите като своя проекция и вече не може да е егоист, да живее за само за себе си. Джон Дън е епитомизирал това в стихотворението За кого бие камбаната. Читателю, вземи си бележка от тази история, дори и да е под линия.

Човекът не е остров

вътре в себе си затворен;

човекът има връзка с континента,

той е част от всичко друго;

отмъкне ли морето буца Пръст,

по-малка става територията на Европа,

както, ако откъсне Полуостров цял

или събори Замък

на твой приятел или твоя собствен Замък.

Всяка

човешка смърт

ме намалява,

аз съм част от цялото човечество.

И затова не дей да питаш

за кого бие камбаната:

тя бие за теб.

* Стрип клуб, където танцьорките са дибидюс дюс или иначе казано, по организъм, което пък е само на две букви от каквото търсят мъжете. Демек хубаво място, превръщащо мъжа в будна и търсеща личност.

* Да не се обърка някой с доброто на Платон, което е също истинно и красиво.

* Jack в Австралия казват на гонорея, която пък е една от най-визуално изразените венерически болести. Оная ти работа заприличва на творба на Кандински.

* Това е секс с трима участника, обикновено терминът изисква две жени и един мъж, но не е правилен. Тук нещата стоят така. През 1775 година шведският крал Густав III официално наел по-възрастния граф Адолф Фредерик Мунк да му помогне при сексуалния акт със съпругата му, кралица София Магдалена, защото нещо не му се получавало да заченат наследник.* На Мунк му се носела славата, а и бил по онова време любовник на придворната дама Ана София Рамстрьом. Мунк помогнал наистина, действал като сексуален инструктор по време на сеансите между кралската двойка. И по негови сведения, които и до днес се пазят в шведския национален архив, докосвал интимните части на двамата. И макар това да звучи като градска легенда, всъщност е добре документиран факт. Последвал скандал в двора и мълвата се разнесла из цяла Европа. Така бил лепнат термина шведска тройка.

** Това е бележка по линия към бележката под линия, към която, напук на традицията, читателят трябва да се върне като прочете целия текст. Бележката е съдържателна, защото съдържа следния виц. Две зайчета се опитвали да си направят малки. Пробвали, пробвали, ама като на крал Густав Трети и на тях не им се получавало. Накрая отишли при бухала, който носел очила и поради това бил смятан за най-умен в гората. Разказали му неволята си, Бухала ги погледнал и им рекъл, Ама вие верно ли бе, момчета.



Тагове:   психология,


Гласувай:
5



1. crep - Тук изобщо не разбрах на кое да акцентирам.
12.12.2017 22:46
Дали на търсещия човек,
дали на какво е намерил,
дали на кого го е предал -
посредством разказ или по друг начин,
дали с кого се свързва и защо,
дали за взаимопомощта и докъде да стигне тя,
дали други работи...
Със сигурност обаче често се свързвам,
ще рече развит човек съм - по твоята логика.
Ще рече - Гюро навярно е имал глава, щом си е купувал капа ....

Хубаво предпразнично настроение!
:))

цитирай
2. nav - Ами
15.12.2017 09:34
Хубаво нещо е да откриваш множество интерпретации. По-добре е да се питаш, отколкото да разбереш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2355532
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031