Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2007 12:24 - Из Супата на Кафка от Марк Крик
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 5551 Коментари: 12 Гласове:
2



Печен сандвич със сирене ала Харолд Пинтър

 

 

Действие първо

 

Кухня в безпорядък. Флуоресцентна лампа примигва, не може да запали. Под прозореца мивка, отрупана с мръсни съдове. Кофата за боклук прелива; до нея стърчат празни бутилки. Mалка кухненска маса. Плотът й не се вижда от вестници и неотворена поща. Край масата има два стола. Чува се шум от ключ в ключалка; приглушен говор.

Вратата се затваря с трясък; след миг Хърли, млад мъж с кожено яке, и Клак, по възрастен мъж, се появяват отляво на сцената.

 

Хърли. Влизай, чувствай се като у дома си.

(Клак влиза и се оглежда.)

Шибана лампа. Откога се каня да сменя тръбата!

(Хърли се протяга към лампата и я почуква с пръст, докато спре да примигва.)

Ще ти приготвя нещо за ядене.

Клак. Цял ден не съм ял. Нямам спомен кога за последен път съм се хранил нормално. Ей така, да седна на маса и да ям нещо топло.

Хърли. (Поглежда в хладилника.) Можеш да ползваш телефона. Защо не се обадиш на дъщеря си?

Клак. По това време? Късно е, ще й се обадя утре.

Бездруго тази вечер няма да иска да дойде, започва работа много рано.

Хърли. Не мога да ти предложа кой знае какво. От сума ти време не съм пазарувал като хората.

Какво ще кажеш за печен сандвич със сирене?

Клак. Какво сирене?

Хърли. Моцарела.

Клак. Моца... какво?

Хърли. Моцарела. Италианско сирене.

Клак. Не е за мен. Но не бих отказал препечена филийка.

(Пауза)

Хърли. Някой ден трябва да измия тази скара.

(Държи в ръка тиган за скара, омърлян със спечено сирене. Срязва чабатата на две по дължина. Нарязва един патладжан на тънки филии, пак по дължина, и пуска парчетата да се пържат в тиган, в който предварително е загрял мазнина.)

Клак. Хубава квартирка. И си е твоя, така ли?

(Пауза)

Като гледам доста пари си дал. Откога живееш тука?

Хърли. Не си спомням точно... около три години.

Клак. Сигурно й се е качила доста цената.

(Хърли слага чабатата на грила.)

Тези филии не са ли много големи?

Хърли. Това е чабата.

Клак. Ча... какво?

Хърли. Чабата. Италиански хляб.

Клак. Ти да не си италианец?

Хърли. Напоследък всички ядат такъв хляб: чабата, фокача, скиачата, панини.

Клак. Защо просто не ми препечеш няколко филийки в тостера, а?

Хърли. Тостерът не работи.

(Пауза)

Искам един ден да отворя малка италианска закусвалня. Ще предлагам сандвичи с панини, чабата, фокача, брускети, различни видове паста – спагети, пенне, ригатони, основните сосове: песто, болонезе, арабиата. Класически основни ястия: карпачо от риба тон, поръсено с трюфелов зехтин, говеждо филе на тиган върху канапе от увехнал спанак в собствен сос. Искаш ли чаша чай?

Клак. Ето това вече е нещо. Една чаша хубав чай.

Хърли. Бил ли си някога в Италия? Навремето познавах един човек там, който малко приличаше на тебе. Ама това беше преди много години. Сигурно отдавна е умрял.

(Изважда патладжана от тигана. Месото му е поело мазнината и е придобило златист цвят, а тънките тъмни лентички са се отделили в тигана. Чабатата е вече затоплена и той я намазва с тънък слой песто.)

А къде живее дъщеря ти?

Клак. Кой?

Хърли. Как кой, дъщеря ти. Дето трябваше да те чака на гарата.

Клак. А, тя ли?

(Пауза)

Живее в Катфорд.

Хърли. В Катфорд ли? Навремето ходех там на кучешките надбягвания. Една вечер ми беше потръгнало, бях познал почти всички победители и накрая заложих цялата сума на една гонка. Почти винаги залагах на две и четири. Не и онази вечер обаче. Загубих всичко. Ти падаш ли си по залаганията?

Клак. Да хвърлям парите си на вятъра? Не съм такъв човек.

(Пауза. Поглежда към скута си.)

Да имаш безопасна?

(Хърли подрежда патладжана върху намазаната с песто чабата и се заема да реже моцарелата.)

Хърли. Можеш да й се обадиш утре сутрин. Ще ти оправя леглото да спиш тук.

Клак. Нали ти казах, че тя сутрин е на работа.

Хърли. Обичаш ли зехтин?

(Слага моцарелата върху патладжана, капва отгоре малко зехтин и накраяя поръсва с накълцан риган)

Клак. Не ща нищо от тия вносни боклуци.

Хърли. Не щеш зехтин? Много е полезен.

Клак. Нали с него си чистят ушите?

Хърли. (Хвърля торбичката чай в препълнената кофа за боклук.)

Заповядай, ето ти чая.

Клак. (Въздъхва доволно.) Няма нищо по-хубаво от чаша топъл чай.

(Отпива глътка от чая и се мръщи.)

Да ти се намира захар?

Хърли. Ей там е, на масата. Аз рядко ползвам захар.

(Захарта се е втвърдила. Клак започва да стърже с лъжичката и да слага по малко в чая си, като от време на време опитва дали достатъчно го е подсладил. Хърли изчаква моцарелата да стане на златисти и кафяви петънца.)

Хърли. Ето. Готово.

(Хърли нарязва двете половини чабата на парчета.)

Ще опиташ, нали?

Клак. А, не. Забрави. Това не е за човек като мене.

(Хърли слага чинията с чабата на масата.)

Инак не изглежда зле. Трябва да ти се признае...

(Пауза)

Добре изглеждат. Точно така, добре изглеждат.

Хърли. Ако имах салата или няколко листенца пресен босилек, щях да направя гарнитура.

Клак. Никак не изглеждат зле.

Пауза.

Само ще опитам.

(Взема парче и отхапва. Моцарелата се точи на дълги конци и се лепи по брадата му. Лицето му грейва от изненада.)

Хич не е лошо. Ама хич. Вземи наистина да отвориш онова кафене, дет си го намислил.

(Пресяга се за второ парче. Хърли вече се храни. Двамата седят мълчаливо и от време на време отпиват по глътка чай. Флуоресцентната тръба отново започва да примигва, но този път Хърли не й обръща внимание. Светлините постепенно отслабват и сцената потъва в мрак.)

 

Завеса.

 

 

С този текст поздравявам почитателите на шоколад с чили (вече се продава и в България) и шоколадов сладкиш с пълнеж от течно синьо сирене (който за съжаление може да се опита само в някои първокласни западни ресторанти), както и всички, които уважават чуждата различност.

 

 

* Супата на Кафка от Марк Крик е история на литературата в 14 рецепти, включваща готварски историйки в стил Реймънд Чандлър, Джейн Остин, Франц Кафка, Ървин Уелш, Марсел Пруст, Маркес, Стайнбек, Маркиз дьо Сад, Вирджиния Улф, Омир, Греъм Грийн, Борхес, Пинтър и Чосър. Книгата е построена върху народната мъдрост:

 

Попитали кучето защо си ближе гъза.

А то отвърнало:

Въпрос на вкус.

 

В нея има по нещо както за феновете на кебапчетата, така и за ценителите на екзотично-нестандартното.

 



Тагове:   Марк,   Кафка,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pafffka - ***
13.06.2007 12:59
прекрасен подарък, Нав, благодарско ;)
цитирай
2. felixkotkov - Ето
13.06.2007 13:06
моята статия, която написах след като прочетох част от книжката преди няколко месеца:))

http://www.dnes.bg/article.php?cat=136&id=32958

Да ви е вкусно:))
цитирай
3. nav - Мда,
13.06.2007 13:22
наистина прилича на Упражнения по стил на Реймон Кьоно. А също и на шедьовъра на Джон Ланчестър - Дългът към Удоволствието, за която ти разправях. Само за ценители на различността :))
цитирай
4. felixkotkov - дам...
13.06.2007 13:31
аз зачетох киняр докато се развозвах насам-натам след изпита. хубави 20 страници. Дългът ще го видим и ще го изпълним хуху все пак - сме хора на дълга!
цитирай
5. pafffka - мдам, убедихте ме,
13.06.2007 13:41
като взема и тази на бюрото си, вече съвсем няма да се виждам - апетитът ми винаги е по-голям от вместимостта )))
цитирай
6. tera - Харесвам и Пинтър и Кьоно,
13.06.2007 15:10
но не и шоколад с чили, защото и поотделно не ги обичам, камо ли заедно :)))
цитирай
7. nav - Еми,
13.06.2007 15:29
въпрос на вкус, както все повтарям. На Пафката например й е любим.
цитирай
8. pafka - днес открих още
13.06.2007 15:37
една очарователна комбинация -
черен шоколад с пресни череши ;)
цитирай
9. eleni - мммммммммм
19.06.2007 11:33
за черния шоколад с пресните череши
цитирай
10. alaia - o da
06.09.2007 21:48
ima i lindt s liuti 4u6leta- dokolkoto mi e izwestno w drewnostta indiancite nagawali 6okolada imenno taka s пепърки- e ne to4no nagawali za6toto w 1 moment kakaowite zarna bili s cenata na zlato i si bilo istinska priwilegia da gi pritejawa6... kakto i da e .. na men goreposo4enia gotwarski tip literatura(w momenta se se6tam 1stweno za kato gore6ta w h20 za 60kolad-sajaliawam no setia li se 1pat za kafe ili 6okolad spasenie-само за тях се сещам ) ne mi e po wkusa osobeno.. a dadenia otkas naprawo mi se struwa neumestno skalapen...
цитирай
11. анонимен - току- що прочетох книгата на Крик. ...
12.04.2011 19:16
току- що прочетох книгата на Крик. удивителна е!! поздрави
цитирай
12. nav - Мда
14.04.2011 20:13
Уж Крик, пък работи и като манивела :))

Поздрави за добрия вкус ))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358793
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031