Печен сандвич със сирене ала Харолд Пинтър
Действие първо
Кухня в безпорядък. Флуоресцентна лампа примигва, не може да запали. Под прозореца мивка, отрупана с мръсни съдове. Кофата за боклук прелива; до нея стърчат празни бутилки. Mалка кухненска маса. Плотът й не се вижда от вестници и неотворена поща. Край масата има два стола. Чува се шум от ключ в ключалка; приглушен говор.
Вратата се затваря с трясък; след миг Хърли, млад мъж с кожено яке, и Клак, по възрастен мъж, се появяват отляво на сцената.
Хърли. Влизай, чувствай се като у дома си.
(Клак влиза и се оглежда.)
Шибана лампа. Откога се каня да сменя тръбата!
(Хърли се протяга към лампата и я почуква с пръст, докато спре да примигва.)
Ще ти приготвя нещо за ядене.
Клак. Цял ден не съм ял. Нямам спомен кога за последен път съм се хранил нормално. Ей така, да седна на маса и да ям нещо топло.
Хърли. (Поглежда в хладилника.) Можеш да ползваш телефона. Защо не се обадиш на дъщеря си?
Клак. По това време? Късно е, ще й се обадя утре.
Бездруго тази вечер няма да иска да дойде, започва работа много рано.
Хърли. Не мога да ти предложа кой знае какво. От сума ти време не съм пазарувал като хората.
Какво ще кажеш за печен сандвич със сирене?
Клак. Какво сирене?
Хърли. Моцарела.
Клак. Моца... какво?
Хърли. Моцарела. Италианско сирене.
Клак. Не е за мен. Но не бих отказал препечена филийка.
(Пауза)
Хърли. Някой ден трябва да измия тази скара.
(Държи в ръка тиган за скара, омърлян със спечено сирене. Срязва чабатата на две по дължина. Нарязва един патладжан на тънки филии, пак по дължина, и пуска парчетата да се пържат в тиган, в който предварително е загрял мазнина.)
Клак. Хубава квартирка. И си е твоя, така ли?
(Пауза)
Като гледам доста пари си дал. Откога живееш тука?
Хърли. Не си спомням точно... около три години.
Клак. Сигурно й се е качила доста цената.
(Хърли слага чабатата на грила.)
Тези филии не са ли много големи?
Хърли. Това е чабата.
Клак. Ча... какво?
Хърли. Чабата. Италиански хляб.
Клак. Ти да не си италианец?
Хърли. Напоследък всички ядат такъв хляб: чабата, фокача, скиачата, панини.
Клак. Защо просто не ми препечеш няколко филийки в тостера, а?
Хърли. Тостерът не работи.
(Пауза)
Искам един ден да отворя малка италианска закусвалня. Ще предлагам сандвичи с панини, чабата, фокача, брускети, различни видове паста – спагети, пенне, ригатони, основните сосове: песто, болонезе, арабиата. Класически основни ястия: карпачо от риба тон, поръсено с трюфелов зехтин, говеждо филе на тиган върху канапе от увехнал спанак в собствен сос. Искаш ли чаша чай?
Клак. Ето това вече е нещо. Една чаша хубав чай.
Хърли. Бил ли си някога в Италия? Навремето познавах един човек там, който малко приличаше на тебе. Ама това беше преди много години. Сигурно отдавна е умрял.
(Изважда патладжана от тигана. Месото му е поело мазнината и е придобило златист цвят, а тънките тъмни лентички са се отделили в тигана. Чабатата е вече затоплена и той я намазва с тънък слой песто.)
А къде живее дъщеря ти?
Клак. Кой?
Хърли. Как кой, дъщеря ти. Дето трябваше да те чака на гарата.
Клак. А, тя ли?
(Пауза)
Живее в Катфорд.
Хърли. В Катфорд ли? Навремето ходех там на кучешките надбягвания. Една вечер ми беше потръгнало, бях познал почти всички победители и накрая заложих цялата сума на една гонка. Почти винаги залагах на две и четири. Не и онази вечер обаче. Загубих всичко. Ти падаш ли си по залаганията?
Клак. Да хвърлям парите си на вятъра? Не съм такъв човек.
(Пауза. Поглежда към скута си.)
Да имаш безопасна?
(Хърли подрежда патладжана върху намазаната с песто чабата и се заема да реже моцарелата.)
Хърли. Можеш да й се обадиш утре сутрин. Ще ти оправя леглото да спиш тук.
Клак. Нали ти казах, че тя сутрин е на работа.
Хърли. Обичаш ли зехтин?
(Слага моцарелата върху патладжана, капва отгоре малко зехтин и накраяя поръсва с накълцан риган)
Клак. Не ща нищо от тия вносни боклуци.
Хърли. Не щеш зехтин? Много е полезен.
Клак. Нали с него си чистят ушите?
Хърли. (Хвърля торбичката чай в препълнената кофа за боклук.)
Заповядай, ето ти чая.
Клак. (Въздъхва доволно.) Няма нищо по-хубаво от чаша топъл чай.
(Отпива глътка от чая и се мръщи.)
Да ти се намира захар?
Хърли. Ей там е, на масата. Аз рядко ползвам захар.
(Захарта се е втвърдила. Клак започва да стърже с лъжичката и да слага по малко в чая си, като от време на време опитва дали достатъчно го е подсладил. Хърли изчаква моцарелата да стане на златисти и кафяви петънца.)
Хърли. Ето. Готово.
(Хърли нарязва двете половини чабата на парчета.)
Ще опиташ, нали?
Клак. А, не. Забрави. Това не е за човек като мене.
(Хърли слага чинията с чабата на масата.)
Инак не изглежда зле. Трябва да ти се признае...
(Пауза)
Добре изглеждат. Точно така, добре изглеждат.
Хърли. Ако имах салата или няколко листенца пресен босилек, щях да направя гарнитура.
Клак. Никак не изглеждат зле.
Пауза.
Само ще опитам.
(Взема парче и отхапва. Моцарелата се точи на дълги конци и се лепи по брадата му. Лицето му грейва от изненада.)
Хич не е лошо. Ама хич. Вземи наистина да отвориш онова кафене, дет си го намислил.
(Пресяга се за второ парче. Хърли вече се храни. Двамата седят мълчаливо и от време на време отпиват по глътка чай. Флуоресцентната тръба отново започва да примигва, но този път Хърли не й обръща внимание. Светлините постепенно отслабват и сцената потъва в мрак.)
Завеса.
С този текст поздравявам почитателите на шоколад с чили (вече се продава и в България) и шоколадов сладкиш с пълнеж от течно синьо сирене (който за съжаление може да се опита само в някои първокласни западни ресторанти), както и всички, които уважават чуждата различност.
* Супата на Кафка от Марк Крик е история на литературата в 14 рецепти, включваща готварски историйки в стил Реймънд Чандлър, Джейн Остин, Франц Кафка, Ървин Уелш, Марсел Пруст, Маркес, Стайнбек, Маркиз дьо Сад, Вирджиния Улф, Омир, Греъм Грийн, Борхес, Пинтър и Чосър. Книгата е построена върху народната мъдрост:
Попитали кучето защо си ближе гъза.
А то отвърнало:
Въпрос на вкус.
В нея има по нещо както за феновете на кебапчетата, така и за ценителите на екзотично-нестандартното.
Марк Оливие Фожиел вечното момче...порас...
Марк от „Грозната Бети“ в горещи снимки ...
http://www.dnes.bg/article.php?cat=136&id=32958
Да ви е вкусно:))
черен шоколад с пресни череши ;)
12.04.2011 19:16
Поздрави за добрия вкус ))