Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2007 01:20 - Просветление
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 3223 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.02.2007 08:27


Ех, вечността, брезкрая от възможности, еуфорията от съществуването. Всичко това ме откъсва от света и живота на дребно. Прави ме ефирен и същевременно мощен като стих на Уилям Блейк. Светът е тук, за да го завладея, да го омеся както ми се ще с въображение и слюнка, да го осмуча като кокал.

Но да оставим Фильо да се рее във вечността и да се върнем към малките интересности и клюки, които придават плътност на живота. Ето, неотдавна пак събрах охлюви за моята ексклузивна дружка Люси Вазова. Но пък нещо бяха дребнички, и тя, като една практична лелка, решила да почерпи от своя литературен опит (все пак е учителка по литература) и в стил ‘Хензел и Гретел’ започнала да охранва охлювите с маруля и тям зеленилки, за да станат поне за яхния. Обгрижвала ги как ли не, почти книги по темата купила, поливала ги, разхождала ги до ръба на масата. Ето, някои вече видимо наддали, зачервили бузи, както се казва. Но други въобще не отлепяли. Те също били чели Братя Грим и още в началото им щракнало за какво иде реч. Яли те съвсем примерно, а после като едни истински манекенки си бъркали в гърлото (и то с очи, щото ръце кът) и повръщали  парчетата маруля. Така, след цял месец къртовски усилия, Вазето се принудила да сготви наличните тлъстьовци на рядка супа, а дребосъците да пусне на двора.

Историческата поука от тази случка е, че в живота оцеляват онези, които знаят как да използват очите си. Точно от такива находчиви хермафродити произлиза фразата ‘Хитър като гущера Димитър’ (който всъщност бил охлюв) и на нас, еднополовите, остава само да търсим изгубената си половинка, за да постигнем тази охлювена мъдрост.

Няколко часа по-късно, когато Вазова сърбала унило рядката чорбица, се случило най-значимото събитие в живота й. Кучето й Йовчо, също родственик на Вазов (който бил плодовит като Толстой), тъкмо дочитало ‘История на Дзен’ на Ошо и получило моментно просветление. Сетило се за приказката ‘Х&Г’ и в миг прозряло коварния охлювски заговор. Споделило това с Вазето и даже изразило задоволство, че в къщата нямало печка, щото иначе щяло да умре от глад (нали охлювите, вдъхновени от Зловещите Братя, щели да блъснат Вазова в печката и така Йовчо да остане без манджа). Вазето пък, осъзнавайки, че живее втори живот, мигновено се излекувала от диабет и хронична хипохондрия, поръчала си кошница пилешки крилца, три десерта и бутилка вино, и заживяла както никога до сега.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358516
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031