Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2007 23:40 - Последният велик бохем
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 3483 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 09.03.2007 13:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Наскоро пак гледах ‘Монпарнас 19′ (с Жерар Филип), старата лента за Модилияни, този мой така любим любим. Но ще послушам един съвет и няма да изпадам в аналитичност. Просто ще разкажа малко за Дедо (в Италия) или Моди (във Франция), който е вдъхновение за мен като човек, като творец, като времето, в което е живял.

Началото на века (онзи), Париж, Монмартър, култово време на импровизации и творчество, преди Пикасо да заприлича на кубче ("Pablo, how do you make love to a cube?’), а Дали да стане кипра. Един квартал се е превърнал в център на света и родина на бъдещи класици. Литература (Аполинер, Макс Жакоб, Андре Бретон), кино (Бунюел, след 25та), изящни и приложни изкуства (Модилияни, Бранкузи, Матис, Утрильо, Пикасо, Северини, Сутен) се преплитат в кръчми и ателиета и раждат така наречения авангард в изкуството.

Всички са все още бедни и търсещи. Модерно е да умират млади (докато не ги е купил живота), поради което живеят крайно нездравословно (което някои днес бъркат с бохемство). Който не успее да хване туберкулоза като Модилияни или тиф като Шиле, заминава за фронта като Бочони (и Дебелянов) и става вечен frontman. По-малодушните се наливат от мъка, а и с надеждата поне за някоя цироза. Обществото, разбира се, не гледа с добро ухо на тези дружни запои, без да подозира (подобно на пиещите), че те са безценен културен обмен между сюрреалисти, футуристи, кубисти и джуджета (Тулуз-Лотрек), изграждащ облика на модерното изкуство.

Повечето скулптори, сред които Амедео (който е и това), крадат камъни от строителни площадки в района, поради липса на средства. Адреналинът от кражбата пък им дава сила да млатят длетото. Който го е страх или е слаботелесен, прави карикатури като Жак Вийон (брат на Марсел Дюшан и култова фигура) и това бързо се превръща в доходно занимание. Привлечени от лесната печалба (комисионната за една карикатура била по-висока от месечна заплата на чиновник), много бедни младежи бързо развиват талант и стават водещи фигури в изящното изкуство.

Онова време е наситено и с зашеметяващи любовни истории. Няма да влизам в подробности. Новият филм ‘Модилияни’ с Анди Гарсия е чудесна илюстрация (разплаках се от кеф). Ще кажа само, че два дни след смъртта на Моди, бременната Жан се хвърля от петия етаж, а Егон Шиле  умира скоро след жена си (и тя бременна) от същата болест като нея. Това се казва солидарност.

Толкова от мен с разказването. Ще оставя картините да говорят. Или да крещят.

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

image

 Modigliani
се подвизава на български с различни транскрипции (нали изкуството е въпрос на интерпретация) - Модилиани, Модилияни, Модиляни. Човекът е само един.



Тагове:   бохем,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nav - Ще,
19.02.2007 23:58
писането е нещо средно между чикия и самопознание. И в двата случая ползи :)
цитирай
2. tera - филмът съм го гледала
20.02.2007 09:41
доста отдавна, спомям си, че беше доста драматичен, за което заслуга има естествено и Жерар Филип - много беше добър в тази роля, както и във всички останали в които съм го гледала. Хареса ми носталгичният тон на постинга, само имам една забележка относно Тулуз Лотрек - не ми хареса определението "джудже". Понеже съм запозната с биографията му, той не се е родил джудже, а съвсем нормално на пръв поглeд дете. С течение на времето генетичните малформации предизвикани от близкото родство на родителите му - те са първи братовчеди- взимат връх и след поредица от фрактури на крайниците остава във вида познат на всички. А като малък е бил много красив, даже са го наричали "пти бижу". Надявам се да не ми се сърдиш за уточнението, то е насочено повече към аудиторията, която има желание да се пообразова, което само по себе си е чудесно. Поздрави :)
цитирай
3. nav - Ех, дружка,
20.02.2007 10:24
разбира се че уважаваме неговия гений, и този на деформирания Дамян Дамянов, и на отблъскващия Сократ. Само идиотите вярват на очите си. Но, както казва Марк Твен, ако нямаш чувство за хумор, нямаш никакво чувство.
А всъщност лафът е иницииран от един разказ на Людмил Станев, където той се чуди дали не са били две джуджета - едното Тулуз, другото Лотрек.
цитирай
4. tera - много си докачлив, друже,
20.02.2007 11:20
не съм те критикувала, за да ме обвиняваш в наличие на никакво чувство :)
Би трябвало всъщност да си доволен, че имаш насреща аудитория, която отбира от това, за което говориш. Ама нейсе...
цитирай
5. nav - . .
20.02.2007 11:49
Не знам откъде ти хрумна всичко това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358704
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031